Dataintrång hos företag med myndighetsuppdrag

2017-10-03 09:12  
Foto: Thomas Winje Øijord / TT

Hackare har tagit sig in i it-system hos företag som arbetar för polisen, Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det har framkommit i den polisutredning som nyligen ledde fram till ett uppmärksammat dataintrångsåtal i Malmö, rapporterar Kvällsposten.

Företagen som utsatts för intrång arbetar enligt tidningen med säkerhetsklassad information från de tre myndigheterna. Dessa dataintrång fanns inte med i åtalet, men har lett till att Säkerhetspolisen kontaktat de berörda myndigheterna, bekräftar Säpos pressekreterare Johanna Blomqvist i ett mejl till tidningen.

”Säkerhetspolisen känner till ärendet du nämner och har utifrån vårt ansvar gått ut med information till berörda myndigheter. I övrigt är det polisen och åklagare som haft hand om ärendet som eventuellt kan svara på frågor kring det”, skriver hon i mejlet.

Läs mer:

Läs mer: Regeringen fyrdubblar anslaget för att stärka it-säkerhet

Även MSB bekräftar uppgifterna, men säger att man ännu inte upptäckt att intrånget lett till någon skada.

Tidningen har inte nått åklagaren i dataintrångsmålet, men citerar anonyma poliskällor. Intrången hos myndigheterna ska ha gått till på samma sätt som de dataintrång som omfattas av åtalet: Skadlig kod har bifogats mejl som sett ut att komma från kunder eller leverantörer. När mottagarna klickat på bilagan har hackaren fått insyn i datasystem och e-postkonton.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL