Datainspektionen vill ha lag mot nätkränkningar

2013-01-14 11:59  

Datainspektionen vill införa en ny lag i brottsbalken mot "grova kränkningar" på internet och i andra medier. Orsaken är det växande näthatet och publiceringar av kränkande texter och bilder.

Datainspektionen kontaktas dagligen i frågor som gäller kränkningar av personer på internet, uppger man i ett pressmeddelande i dag. Man anser att lagstiftningen nu inte räcker till mot internetpubliceringar som kränker människors privatliv.

I stället vill man införa en ny lag som straffbelägger publiceringar vilka innebär grova kränkningar på internet, men regeln skulle också omfatta tryckta och etersända medier.

-Vi menar att sådana här kränkande publiceringar faller mellan stolarna när det gäller den lagstiftning som finns i dag, säger Hans-Olof Lindblom, chefsjurist på Datainspektionen, som strax före jul lämnade ett yttrande till regeringen om förslagen i Yttrandefrihetskommitténs betänkande.

Kommittén vill låta utreda en ny straffbestämmelse mot kränkande publiceringar som sker utanför det område som skyddas av tryck- och yttrandefrihetslagstiftningen.

Datainspektionen vill dock gå ett snäppet längre. Man anser att det behövs ett skydd mot kränkningar även när det gäller andra publiceringar.

Det kan exempelvis handla om kränkningar av det slag som gjordes på ett Instagram-konto nyligen, där ungdomar i Göteborg hängdes ut.

Hur skulle då gränsen dras för vad som är en grov kränkning, som exempelvis vid publiceringar av bilder?

-Det måste ju vara något som objektivt sätt utgör en grov kränkning och inte av en privatperson, och som ytterst domstolarna har att avgöra, säger Hans-Olof Lindblom.

Lagen om anslagstavlor, som reglerar information på webbsidor som inte är grundlagsskyddade, räcker inte heller den, enligt Hans-Olof Lindblom.

-Den innehåller bara en uppsiktplikt och en uppmaning att ta bort publiceringar enligt en viss lista, säger han.

Dit hör brott som uppvigling, hets mot folkgrupp, barnporr, olaga våldskildringar och de som innebär upphovsrättsbrott.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt