Datainspektionen slår till mot FRA

2008-08-20 08:53  

Datainspektionen ska på plats på Lovön granska hur FRA behandlat uppgifter om Livets Ord-pastorn Ulf Ekman och 102 andra svenskar som myndigheten spanade på i mitten på 90-talet. Det första gången en sådan inspektion äger rum.

De 102 svenskarna, och även den kände pastorn Ulf Ekman, finns på en namnlista som tillsammans med en anmälan kom in till Datainspektionen i somras. De uppges ha registrerats för sina kontakter med det forna Sovjetunionen och Östeuropa under åren 1994-1997.

Enligt FRAs generaldirektör Ingvar Åkesson har listan uppkommit i samband med spaning på utländska kontakter på uppdrag av en annan svensk myndighet. Han hävdar att ingen av personerna telefonavlyssnats.

Anmälaren, som är anonym, vill veta om det var rätt av FRA, Försvarets radioanstalt, att spana på svenskarna. Fanns det lagstöd för verksamheten? Hur har uppgifterna hanterats? Finns de kvar i FRAs databaser eller har de gallrats bort?

Uppgifterna fick, enligt anmälaren, endast samlas in om personerna hade anknytning till en ”preciserad inriktning för försvarsunderrättelseverksamheten”.

Datainspektionen öppnade som en följd av anmälan och två liknande klagomål ett tillsynsärende.

Som ett led i tillsynen kommer tre tjänstemän på Datinspektionen nu att göra en föranmäld inspektion i FRAs lokaler på Lovön, utanför Stockholm, den 4 september.

- Vi ska utreda de uppgifter vi fått in i klagomål och som rör personer som registrerats av FRA, konstaterar Elisabeth Wallin. Hon arbetar som jurist på Datainspektionen och leder tillsynsärendet.

- Vi kommer att undersöka om personuppgifterna finns, på vilken grund man spanat, hur uppgifterna har samlats in och varifrån de kommer, säger hon.

Det innebär att Datainspektionen bland annat ska undersöka om FRA fått uppgifterna via spaning i kabel, vilket man inte hade tillstånd att bedriva.

Datainspektionen har begärt att inspektionsteamet – Elisabeth Wallin, en juristkollega och datainspektionens IT-direktör – säkerhetskontrolleras av Säpo inför inspektionen.

Datainspektionen har haft möjlighet att granska FRA sedan 2001 då regeringen beslutade om en förordning. Men det var först den 1 juli i fjol som myndigheten fick ett detaljerat lagstöd att granska uppgifter som behandlas av FRA, att få ut dokumentation, och att få tillträde till lokalerna, uppger Elisabeth Wallin.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt