Datainspektionen överklagar dom om drönare

2015-05-06 09:58  
Datainspektionen har överklagat beslutet från förvaltningsrätten i Malmö gällande fotografering av trädgårdar med drönare. Foto: TT

Är det att betrakta som kameraövervakning att fotografera trädgårdar med hjälp av en drönare. <br/> Nej, enligt förvaltningsrätten i Malmö.<br/> Ja, anser Datainspektionen som nu överklagar domen.

I januari i år förbjöds en fotograf i Skåne att fotografera trädgårdar från luften med en drönare för olika trädgårdsreportage. Det enligt ett beslut från Länsstyrelsen i Skåne som ansåg att kameran var "uppsatt" och därmed föll under kameraövervakningslagen.

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten i Malmö som gav fotografen rätt med hänvisning till att kameran inte var att betrakta som ”varaktigt uppsatt”.

Nu överklagar Datainspektionen beslutet till Kammarrätten.

- Att låta drönarens möjliga flygtid vara avgörande för om kameraövervakningslagen ska gälla eller inte kan leda till svåra och oönskade gränsdragningsproblem. Därför är det viktigt att frågan prövas av en högre instans, säger Agneta Runmarker, dataråd på Datainspektionen.

Läs överklagandet här.

 


Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt