Databedragare i telefon härjar på nytt

2014-01-08 08:20  

Nytt år och nystart för engelsktalande databluffare som ringer i Microsofts namn. Hör hur de bär sig åt för att lura dig och ta del av knepen för att bli av med dem.

Engelsktalande databedragarna som ringer upp och hävdar att din dator måste rensas från ”datavirus” är i farten igen. Det visar mejl till Ny Teknik och rapporter på Facebook.

De första rapporterna om att de så kallade Microsoftbedrägerierna nått Sverige kom för snart 2,5 år sedan. För drygt 1 år sedan hade samtalen ökat lavinartat och Ny Tekniks läsare hjälpte polisen att för första gången kartlägga fenomenet. På två veckor fick vi rapporter från 329 läsare som blivit uppringda och utsatta för bedrägeriförsöket. Tio personer hade anmält händelsen till polisen. En hade blivit lurad att betala pengar för en ”virusrensning” av datorn. Ytterligare sex personer hade lurats på pengar men inte gjort någon anmälan. Summorna låg mellan 743 och 4 000 kronor.

Att databedragarna nu verkar göra en ”nysatsning” på Sverige har däremot inte synts i antalet anmälningar hos polisen.

- Jämfört med för sex månader sedan har anmälningarna minskat rejält. Folk går inte på dem längre och anmäler inte samtalen i fall de inte har blivit lurade på pengar, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på bedrägerisamordningen i Stockholm.

Fast anmäla bör man göra enligt Jan Olsson. Annars uppmärksammas inte de ”fullbordade försöken till bedrägeri”.

Flera av Ny Tekniks läsare har tidigare delat med sig av de knep de tar till för att avvisa de påstridiga och envisa telefonbedragarna:

  • Prata bara svenska
  • Säg att du inte har någon dator
  • Säg att du har en Mac
  • Lägg på luren, gång på gång om de ringer upp på nytt.
  • Hota med polisanmälan

Här kan du höra hur databluffarna ofta låter och hur de lägger upp sitt samtal.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt