Därför slår du i surftaket så snabbt

2013-08-31 07:00  
När Mats Rylanders vuxna barn kom hem över sommaren räckte surftaket på 10 gigabyte i månaden inte längre till. Foto: Marie Rylander

Slog du i taket på ditt mobila bredbandsabonnemang i somras? Du är inte ensam.

Mats och Marie Rylander i Falun sa upp sitt fasta bredband i våras. De räknade med att klara sig med ett mobilt bredband från Telia med ett maxtak på 10 gigabyte, 10 GB, i månaden.

– Vi använde inte den fasta telefonen längre, och ville även ha mobilt bredband i sommar- och fjällstugan. Så för oss skulle det bli enklare och billigare med enbart ett mobilt abonnemang, säger Mats Rylander.

Och det fungerade bra. Ända tills barnen Markus, 23 år, och Johanna, 21 år, kom hem från Uppsala.

– Plötsligt gjorde vi av med 5–6 GB på en enda dag, och slog i surftaket, säger Mats Rylander.

Det började när Markus skulle byta mobil. För att överföra alla sina uppgifter till den nya mobilen skickade han upp informationen till molnet, och hämtade tillbaks den igen. Praktiskt, enkelt. Men väldigt kapacitetskrävande.

Så pappa Mats fick ett sms från Telia där han erbjöds köpa extra surfmängd eller surfa till reducerad hastighet. Att komplettera med lite extra krut kostar förstås. 70 kronor för 1GB, 345 kronor för 5GB och ca 700 kronor för 10 GB.

Familjen Rylander är inte ensamma om att ha slagit i kapacitetstaket när gamla vanor från det fasta bredbandet följer med till det mobila.

Det bekräftas av Telia.

– Trenden är att fler kunder köper till surf när de använt all data som ingår i abonnemanget, säger Nicholas Rundbom, på Telias presstjänst.

Rickard Dahlstrand, ansvarig för Bredbandskollen, en webbplats där man enkelt kan mäta sin internethastighet och som drivs av Stiftelsen för Internetinfrastruktur, är inte förvånad. Han känner till flera familjer som slagit i datataket just under skolloven.

– Det blir allt vanligare att familjer ersätter sitt adsl med ett billigare mobilt bredband. Det är ju inte så konstigt med tanke på hur operatörerna hårdsäljer de mobila abonnemangen, säger han.

Få vet vad surfmängden räcker till

  • Användningen av tjänster som SVT Play har exploderat både bland ungdomar och äldre under det senaste året. Och vanan som storkonsument följer med till sommarstugan.
  • Långt ifrån alla har lärt sig vad man kan göra för sin mobila surfpott under en månad.
  • Telias 2 GB-abonnemang för 100 kronor i månaden räcker exempelvis bara för att se ett enda avsnitt av Morden i Midsomer via SVT Play med bra upplösning. Eller 1,5 program av Allsång på Skansen. Och inget mer.
Mer om: Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt