Digitalisering

Därför kallas 3d-skrivaren en bubbla

Börsnoterade Acram i Mölndal säljer kompletta system som möjliggör tillverkning av komponenter från metallpulver direkt från en tredimensionell digital ritning. Foto: Sören Håkanlind
Stratasys skrivare Objet 500 Connex som skriver ut i mer än 100 material. Foto: Stratasys

Hajpen kring 3d-skrivare visar inga tecken på att mattas av. Ny Teknik och systertidningen Affärsvärlden berättar här historien om varför 3d-skrivaren kallas den nya industriella revolutionen – och en bubbla.

Publicerad

Kärt barn har många namn: 3d-printing. Additiv tillverkning. Friformsframställning. Oavsett vad man väljer att kalla fenomenet anser många investerare att det är nästa stora industriella revolution. Visionen är en 3d-skrivare i varje liten verkstad liksom – på sikt – i hemmen. I princip handlar det om en vanlig skrivare, men den här skriver ut i tre dimensioner, alltså även på höjden. Med hjälp av mycket tunna lager som skrivs ovanpå varandra så byggs – eller tillverkas om man så vill – föremål i plast eller metall upp successivt.

Den stora lockelsen med friformsframställning är att kunna tillverka olika detaljer i en och samma maskin, direkt från en datorritning utan att byta verktyg. Längst på området har implantat- och flygindustrierna kommit. Det började för över tio år sedan med tänder. För några år sedan blev det knäproteser och höftinplantat. I dag tillverkas avancerade motordelar till flygplan med hjälp av 3d-skrivare.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här