Därför ger 3d-effekterna illamående

2010-04-13 23:00  
Illustration: Jonas Askergren

Gillar du 3d för att föremål flyger ut ur duken eller tv:n? Då har Ny Teknik tråkiga nyheter. Risken finns att det blir mindre av den varan i framtiden.

Rymdskepp som svävar framför filmduken, stegar som svänger ut över publiken eller spöken som anfaller. 3d-filmerna på bio har gott om häftiga effekter där föremål och personer tycks flyga ut ur duken. Men i takt med att filmindustrin lär sig mer om 3d kommer det troligtvis att bli mindre av den varan.

- Ont i ögonen, huvudvärk och illamående har rapporterats från personer som tittat på dåligt producerad 3d, säger Paul Cameron vid Sony Professional i Storbritannien.

Orsaken är en förvirrad hjärna som arbetar febrilt för att skapa en enda bild av de bilder som når våra respektive ögon.

När en 3d-produktion spelas in används två kameror som sitter på ett visst horisontellt avstånd från varandra. Den ena kameran spelar in det som ska gå till vårt vänstra öga, medan den andra filmar det som ska gå till det högra. På så sätt får höger och vänster öga var sin, bild som hjärnan lägger ihop till en bild med ett djup.

- När ett objekt ska skjutas fram mot tittaren vinklas kamerorna mot varandra. Men här måste man vara försiktig. Eftersom ögonen tittar i kors kan det bli ansträngande om man överdriver effekten eller om man utnyttjar den alltför ofta.

Resultatet kan bli huvudvärk och att vi i värsta fall börjar må illa.

- Vår hjärna har svårare att klara av saker som studsar ut mot oss än att acceptera tredimensionella djup, konstaterar Paul Cameron.

Att skela klarar vi ändå ganska bra men att vinda med ögonen är nästan omöjligt. När Ny Teknik tillsammans med en grupp besökare får testa vad som händer när bilderna till respektive öga successivt dras isär för att skapa större djup i bilden finns också en gräns. Till slut bryts illusionen av 3d och några personer klagar över att det gör ont i ögonen.

- Det är stereografens ansvar att se till att man inte går för långt i effekterna. Men hela industrin måste bidra med kunskaper. Jag hoppas att hälsofrågan inte kommer att bli ett problem.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt