Därför får Sverige vänta med 4G till Iphone 5

2012-09-13 09:59  

Tunnare, lättare, snabbare, större skärm – nya Iphone 5 är bättre på alla möjliga sätt. Men dragplåstret, 4G, fungerar ännu inte i Sverige.

Nya Iphone 5 som presenterades av Apple på onsdagskvällen innehåller en rad förbättringar. Mobilen är 18 procent tunnare och 20 procent lättare jämfört med föregångaren. Skärmen är på fyra tum, mot tidigare 3,5, och bättre anpassad för bredbild med ett sidoförhållande på 16:9. Utrymme finns nu för fem rader ikoner och femdagarsvy i kalendern.

Pekskärmen har sensortekniken inbyggd i skärmen vilket gör den tunnare och minskar reflektionen.

Kameran är fortfarande på åtta megapixel, men har fått en rad andra förbättringar, bland annat möjlighet att foga ihop panoramabilder på totalt 28 megapixel.

Processorn som är Apples egen nya A6, ska vara "upp till dubbelt så snabb" som A5 i föregångaren Iphone 4S. Det ska även gälla grafikprestanda. Hur det verkligen upplevs återstår att se.

Mobilen kommer med det nya operativsystemet IOS 6 som i sig innehåller en rad nyheter, bland annat Apples nya kartor med 3d-vyer baserade på svenska C3 Technologies teknik, bildtelefonitjänsten Facetime över 3g, förbättrad röststyrning med Apples Siri-teknik och en app som kallas Passbook som rymmer biljetter, bonuskort med mera.

Men en av de större nyheterna, stöd för 4g-tekniken LTE, går inledningsvis Sverige förbi. Anledningen är att de frekvensband som mobilen stöder för 4G ännu inte används för den tekniken i Sverige.

Telia, Tele2 och Telenor, men inte Tre, har dock tillstånd i ett av de aktuella banden, 1800 MHz-bandet. Och från den 1 januari 2013 får de använda 4G på 1800 MHz, men först krävs en omflyttning av gsm-trafiken som till stor del fyller bandet idag.

Med moderna basstationer som innehåller både gsm, 3G och 4G, är det i och för sig ingen omöjlighet, och operatörernas stora intresse vid en auktion i oktober 2011 tyder på att de förbereder en satsning på den attraktiva 4G-tekniken där.

Totalt betalade operatörerna 1,35 miljarder kronor för frekvensutrymmet.

Tre som saknar utrymme i bandet får trösta sina användare med att Iphone 5 stöder tekniken hspa+ över 3G, med teoretiska toppfarter på 42 megabit/s.

(Uppdaterat: En möjlighet för Tre är också att bygga ut 4G på 2100 MHz-bandet som mobilen stöder, och som idag används för 3G i Sverige. Tillstånden är teknikneutrala och tillåter även 4G).

En omdiskuterad nyhet i Iphone 5 är den nya kontakten som kallas Lightning och är 80 procent mindre än 30-stiftskontakten från 2003. Den bidrar till att göra mobilen mer kompakt men samtidigt blir många tillbehör besvärliga att använda.

En adapter finns, men i tillbehör där mobilen ställs i en docka är det inte säkert att adaptern fungerar bra i praktiken. Dessutom finns begränsningar för vilka signaler som adaptern hanterar.

En nyhet som det spekulerats om men som saknades i Iphone 5 är närkommunikationstekniken NFC som kan användas för mobil betalning och mobila nycklar.

Sammantaget noterar många att Iphone 5 framstår mer än tidigare som en teknisk uppgradering och mer lik sina konkurrenter. En detaljerad jämförelse med Samsungs Galaxy 3 och Nokias nya Lumia 920 finns här.

Klart är också att presentationen inte präglades av samma magi som när Steve Jobs stod på scen och övertygande förklarade varför den nya produkten var helt unik. Cnet News refererar vd Tim Cooks sammanfattning och påpekar att Steve Jobs aldrig skulle ha använt ordet "lösning" (solution).

"Ordet 'lösning' är vad företagssäljare säger hela dagen. Lösning är ordet företag använder för att sälja en integrerad hög med saker till dig. Jobs skulle aldrig ha använt ett ord som lösning. Lösning säljer inte och är inte magiskt. "Lösning" används när du inte kan sätta ord på vad dina produkter faktiskt gör", skriver Cnet News.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt