Därför är Icloud ett orosmoln för Apple

2011-06-13 10:11  

När Apple i måndags presenterade sin nättjänst Icloud var man inte bara sist ut av de stora aktörerna. Google har haft nättjänster, eller "molnet", som sitt huvudnummer i flera år. Både Google och Amazon har nyligen presenterat nättjänster för musik. Och till och med Microsoft erbjuder nätbaserade versioner av bland annat Office-programmen.

<p>Förutom att få Apple att framstå som en eftersläntrare visade upplägget att molnet kan komma att bli en riktigt knepig utmaning för Apple och dess grundfilosofi - att göra det superenkelt och trevligt för användarna i en snygg och väl fungerande, men tätt försluten, värld.</p> <p>Molnet har för Apple blivit ett orosmoln.</p> <p>Den enkla anledningen är denna: Så länge det bara handlade om apparater som skulle fungera tillsammans hemma och på jobbet var Apples upplägg vinnande. Genom att polera användarupplevelsen till det yttersta och göra samarbetet mellan apparaterna så problemfritt som möjligt blev Apples produkter enkla och roliga att använda - låt vara att det redan fanns smolk i bägaren, som exempelvis programmet Itunes, framför allt på pc.</p> <p>Men när man kliver ut på nätet är poängen med den slutna världen inte lika självklar. Företag som är på väg ut i molnet brottas redan med en viktig fråga i val av molntjänster - kan jag flytta mina data från en tjänst till en annan om jag vill? I dag är svaret "kanske" - etablerade molnstandarder saknas ännu.</p> <p>För konsumenter kommer samma fråga snart att bli högaktuell - vad gör jag om jag vill byta från Iphone till Android? Svagheten med Apples slutna värld är då uppenbar. </p> <p>Vinnare på sikt blir i stället neutrala aktörer som låter dig nå dina låtar, kalendrar, bilder, kontakter, dokument, böcker och mejl från alla sorts apparater. Och naturligtvis via webbläsaren i datorn.</p>

Mats Lewan

Mer om: Microsoft Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt