Därför är det hett med nätneutralitet

2014-05-02 11:00  

ANALYS. Just nu diskuteras nätneutralitet mer än på länge, både i USA och i ett internationellt perspektiv. Men vad är det? Och varför är det viktigt? Ny Teknik har frågorna och svaren.

Först av allt, vad är nätneutralitet?

Att nätägare, framför allt de som sitter på den sista biten av nätet fram till slutanvändaren, ska släppa fram allt innehåll på lika villkor, utan att en särskild betalning skapar en gräddfil.

Varför är det så viktigt?

Det finns många skäl. Demokratiska värden är ett. Ett annat är att främja innovation. Tjänster som Spotify, Youtube eller Wikipedia har alla en gång startats i liten skala med små resurser. Om de redan från början hade tvingats betala eller förhandla för att nå sina användare hade de kanske inte kunnat slå igenom.

Varför är det aktuellt nu?

Det diskuteras intensivt i samband med förslag till lagstiftning i USA och i EU, men också till exempel vid konferensen Net Mundial i Brasilien i förra veckan.

Okej, börja med USA!

Ända sedan 1980 har den amerikanska regleringsmyndigheten FCC beslutat om olika regler för nätneutralitet, men gång på gång har domstolar underkänt reglerna, senast i januari 2014. Anledningen är att sådana regelverk bara kan tvingas på allmänna teleoperatörer.

FCC definierar bredbandsoperatörer i stället som ”information service providers”, och kritiker menar att detta varit FCC:s misstag, att inte våga utmana operatörerna genom att definiera dem som teleoperatörer.

Och vad händer nu?

I februari 2014 slöt videotjänsten Netflix och bredbandsjätten Comcast ett uppmärksammat avtal. Netflix betalar till Comcast för så kallad ”peering” – en direkt anslutning till Comcasts nät, utan omvägen via allmänna internet. Enligt siffror från Netflix ökade det medelhastigheten för deras Comcast-kunder med 66 procent. Många är oroliga för att sådana avtal blir vanliga.

Hur är det i Europa då?

Lite annorlunda. Enligt PTS skulle det med dagens regler till exempel vara möjligt att tvinga fram så kallad samtrafik – det som i dag är en skyldighet för teleoperatörer – även för bredbandsoperatörer, om det skulle behövas. Alltså ungefär det som Netflix betalar till Comcast för.

Men har inte EU-kommissionen föreslagit nya regler för ­nätneutralitet?

Jo, inom ramen för förslaget om enad telemarknad. Reglerna är en förordning som ska gälla inom hela EU, utan att länderna behöver stifta egna lagar.

Är det bra?

Det diskuteras livligt. Svenska PTS är skeptiskt och menar att förordningen om nätneutralitet går längre än nödvändigt, och att det ännu inte uppstått någon situation som man inte kan hantera med nuvarande regelverk som vuxit fram successivt. Men ett beslut väntas inte förrän tidigast i slutet av året.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt