Digitalisering

Därför är Apple ett hot mot Nokia

Ed Kozel, ledamot av Yahoos styrelse och nyligen också invald i svenska Telepos styrelse.
Ed Kozel, ledamot av Yahoos styrelse och nyligen också invald i svenska Telepos styrelse.

- Apple har en annan syn på hur mobilen ska användas. Därför är Apple ett hot mot Nokia, säger Ed Kozel, en av profilerna i den internationella it-världen. Han sitter i Yahoos styrelse och var med om att nobba Microsofts bud - trots den höga prislappen.

Publicerad

Ed Kozel är ledamot i den amerikanska sökmotorjätten Yahoos styrelse. Han var med om att nobba ett bud från Microsoft på 45 miljarder dollar(!) - trots att det var 60 procent mer än vad Yahoo värderades till på börsen.

Men Yahoos styrelse avslog begäran den 11 februari, med motiveringen att det var ”en väsentlig undervärdering av bolaget”.

Hur ser du på Microsofts bud?

- Jag kan inte kommentera det. Men jag kan ge dig en generell bild över utvecklingen i branschen.

- De stora företagsköpen vi ser beror på att allt händer så oerhört snabbt just nu. De stora tvingas köpa mindre, snabbare företag med nya idéer.

- Vi såg stora förändringar i början av 90-talet, sedan stannade nästan allt av efter it-kraschen. Den tekniska utvecklingen föreföll ha avstannat eftersom få nyheter presenterades för kunderna. Men i verkligheten hände en hel massa på utvecklingsavdelningarna. Företagen hade bara inte resurser att nå hela vägen fram.

Rena ketchupeffekten på it-marknaden
- Och det är resultatet av den utvecklingen vi ser nu. Det fullkomligt exploderar av nya produkter på marknaden. Och det överraskar många storföretag. På kort tid har vi fått programvara via nätet, datalagring på nätet, Apples Iphone, och rader av nya idéer för fast och mobil kommunikation.

- De stora företagen inser att de måste anpassa sig eller dö, och tvingas därför att agera.

Vad tror du att Microsoft vill åt hos Yahoo?

- De har sagt flera saker offentligt, vilka säkert stämmer, men jag tror också att de är ute efter folk med en annan erfarenhet, fostrade i en annan företagskultur. De behöver tillföra ett nytt dna.

Vilka ser du som de viktigaste trenderna i it-tekekombranschen?

- Utan tvekan de öppna plattformarna Det är en viktig trend, som gör det lättare att anpassa sig efter marknaden. Med en öppen plattform kan både du själva och andra utveckla applikationerna. Du ser det sättet att tänka hos både Google och Yahoo.

Men ser man det hos Apple?

- Nej, det är Apples utmaning. Med sin Iphone försöker de öppna plattformen en aning. Apple har kunnat leva med ett fåtal religiösa anhängare. Men för att få en stor marknadsandel behövs fler som utvecklar applikationer, och därmed en öppen plattform.

Ser du verkligen Apple och Iphone som en verklig konkurrent till Nokia?

- Ja, absolut. Apples telefon är kanske inte lika bra som Nokias, men deras plattform är mycket mer intressant än dagens Nokias. Om Apple hittar ett sätt att öppna sig för andra utvecklare, kommer det bli en väldigt lockande lösning.

- Apple ser på mobilmarknaden helt annorlunda. För Apple ska mobilen användas för underhållning, telefoni och meddelande. Det har förstås också Nokia sagt i flera år. Men de har inte visat någon modell som bevisar att de menar allvar än. Apple har en betydligt bättre uppfattning om vad konsumenterna vill ha.

Nokia satsar nu hårt på tjänster under det nya varumärket Ovi. Ett steg i rätt riktning?

- Jag vet ännu för lite om Ovi för att kommentera den.

Det säljs en miljard mobiler per år. För att tjäna pengar krävs också effektiv tillverkning, väloljad logistik och koll på var i världen man vill ha vilken modell i exakt rätt tidpunkt. Den kunskapen har Nokia, men knappast Apple. Ändå anser du att Apple är ett hot mot Nokia.

- Datortillverkaren Dec trodde att det var viktigt att tillverka allt själv, och att utveckla egen programvara och bygga system. Och vi vet hur det slutade för Dec.

- Jag såg häromdagen att Panasonic slutar tillverka sina plasmaskärmar, trots att de är jättestora på plasma-tv-apparater. Jag tror inte att vertikal integration är vägen för framgång. Det gör att man fokuserar på fel saker.

- Apple tillverkar ju ingenting själva, men deras applikationer är vertikala.

Nokia har 40 procent av mobiltelefonmarkanden, och Apple 0,6 procent.

- Visst, så ser det ut idag. men kommer Nokia ha 40 procent av den mobila apparatmarknaden i framtiden? Allt kommer att bli så annorlunda!