Dålig it-dag Malmö stad – råkade säga upp 4 800

2019-01-09 16:15  
Stadshuset i Malmö Foto: Mrkommun/Wikimedia

En uppdatering gick snett och en femtedel av Malmös personalstyrka blev felaktigt markerade som uppsagda – och förlorade därmed sin tillgång till it-systemen.

På tisdagskvällen påbörjades en uppdatering av Malmö stads it-system. Men något gick snett. Plötsligt hade 4 800 av kommunens 24 000 anställda markerats som uppsagda, berättar Sydsvenskan.

Per automatik skickades mejl till cheferna om att deras anställda hade sagts upp. De anställda förlorade också sina rättigheter att logga in i sina datorer.

Marcus Christensson, avdelningschef med ansvar för support och service, konstaterade att "ett antal tusen konton" helt har försvunnit från systemet. Det ska heller inte ha gått att backa uppdateringen till tiden innan felet inträffade.

– Det här blir en jobbig dag, sa han till Sydsvenskan vid 10.30-tiden på onsdagsförmiddagen.

Redan då bedömde han att antalet som inte kom in i sina datorer hade minskat rejält jämfört med på morgonen. Hans förhoppning var att it-systemet skulle fungera som vanligt igen någon gång under onsdagen.

Vad som gick snett ska nu utredas och rutinerna ses över.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt