Dålig efterfrågan hotar biobanker

2003-03-18 23:00  

Uppsägningar av personal, röda siffror i boksluten och dålig tillgång på riskkapital. De biobanksbaserade så kallade genomikföretagen har stora problem, enligt en ny svensk rapport.

Istället för att bara sälja vävnadsprover och information från biobankerna försöker företagen förädla sina produkter till läkemedel.
Genomikföretagens kunder sviker. De stora läkemedelsföretagen vill ha resultat som snabbt går att omsätta i pengar. Deras intresse att köpa genomikföretagens tjänster och produkter ur biobankerna är svagt och de drar sig också för att samarbeta med dem i forskningsprojekt. Det konstaterar Chalmersforskaren Jens Laage-Hellman i en ny rapport.
- Det här gör att genomikföretagen ändrat strategi. Trenden är att de driver sina projekt allt längre i egen regi och närmar sig läkemedelsindustrin.
Men det kräver ännu mer kapital från en redan ovillig riskkapitalmarknad. Det blir en ond cirkel, säger han.

Jens Laage-Hellman forskar vid den Chalmersbaserade delen av institutet Imit (Institute for management of innovation and technology). I sin studie har han specialgranskat tre biobanksbaserade nordeuropeiska företag: Svenska Uman Genomics, isländska Decode och brittiska Oxagen.
- Det är inga lönsamma företag. År 2001 gick Decode med 430 miljoner kronor i förlust och Oxagen med 125 miljoner kronor. Uman har ingen omsättning alls, de har inte lyckats sälja något ännu, säger han.

Svenska Uman Genomics har varslat alla sina elva anställda om uppsägning och söker nu med ljus och lykta efter nytt kapital för att rädda företaget. Oxagen har skurit ned på sin personal från 120 till 100 anställda. Isländska Decode har sagt upp 200 av 450.
- Omkring 200 personer fick gå i höstas. Det skedde från en dag till en annan, säger Jens Laage-Hellman.

Affärsidén för alla tre företagen är att:
- Identifiera gener inblandade i folksjukdomar och måltavlor (receptorer i cellen) för läkemedel mot dessa.
- Sälja resultaten till läkemedelsindustrin.
- Samarbeta inom forskning och utveckling med läkemedelsindustrin på ett tidigt stadium.

- Men i dag har alla svårt att hitta partners och kunder. De uppfattas inte heller som särskilt attraktiva, vilket gör det besvärligt för dem att få in nytt ägarkapital, säger han.

Oxagen och Decode bygger själva upp sina biobanker. "Råvaruleverantör" till Uman Genomics är däremot den 15 år gamla Medicinska Biobanken.
- Det är svårt att kommersialisera befintliga biobanker. Det kräver att man löser dispositionsrätten i förväg, säger Jens Laage-Hellman och hänvisar till den årslånga konflikten mellan biobanken och Uman Genomics i Umeå. De stridigheterna har väsentligt bidragit till företagets svårigheter, anser han.

Kerstin Österberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt