Dagens teknologer urusla på matte

2014-04-22 11:52  

En av fem som började på KTH i höstas klarade inte ens grundskolenivån på det diagnostiska matteprovet. <br/>- Jag ger lättare tentor i dag, säger Jana Madjarova, på Chalmers.

20 procent av teknologerna som började på KTH i höstas klarade inte ens grundskolans nivå på det diagnostiska matteprovet. Det rapporterar SvD, som tittat på resultaten.

Även Chalmers har märkt av kunskapsraset.

Medelpoänget på det diagnostiska matteprovet för studenter som vill bli civilingenjörer har gått från 4,66 poäng 1992 till 2,21 poäng 2013 på Chalmers.

- Jag ger lättare tentor i dag än på 1990-talet, säger Jana Madjarova, biträdande professor i matematik på Chalmers, till Svd.

En anledning till de lägre kraven anses vara ersättningssystemet för högskolorna, som får betalt per elev som börjar en utbildning och när eleven fåt godkänt på en kurs.

- Det påverkar absolut, säger Jana Madjarova, till SvD, som också tala med Hans Ringström på KTH som instämmer.

För att kontrollera läget valde Jana Madjarova att ge ett prov i höstas med exakt samma frågor som när hon började som lärare på Chalmers 1992.

Första gången hon gav testet klarade 27 procent av studenterna den svåraste frågan. I höstas vara andelen 5 procent.

På KTH i höstas var det bara 12,4 procent av studenterna som nådde 10 poäng eller mer på det diagnostiska matteprovet. 1998 var andelen 23,6 procent, rapporterar Svd.

Samtidigt har andelen lågpresterare har blivit större: I höstas hade 18,7 procent 4 poäng eller mindre. Medan andelen var 7,4 procent 1998.

Mer om: PISA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt