”Cyberattacker är bättre än bomber”

2012-12-12 15:16  
Paul Walker Foto: Monica Kleja

Stater måste få använda cyberattacker i krig, även om civila drabbas, anser Paul Walker, amerikansk regeringsrådgivare. – Hellre cyberattacker än bomber, säger han.

Flame, spionviruset som USA och Israel misstänks ligga bakom, har riktats mot en server i Sverige, avslöjade Ny Teknik i förra veckan.

Flera statsöverhuvuden och spionchefer är nu också öppna med att cyberattacker utförda av stater kan vara lika farliga som konventionella krigshandlingar.

Hur skyddar då dagens humanitära rätt, civila mot att utsättas för cyberattacker? Vilken handlingsfrihet har stater? Är it-sabotage som riktas mot civila flygplatser, sjukhus eller elnät tillåtna, trots att de kan orsaka civila offer?

Frågan diskuterades nyligen av en rad tunga aktörer på Försvarshögskolan i Stockholm.

– Om jag skulle säga till en militärbefälhavare att ”nej, du kan inte använda cyberattacker för att lösa problemet på grund av amerikansk policy och internationell rätt” så skulle han säga: ”Okej, då fäller vi en bomb i stället”, sa den amerikanske kommendörkaptenen Paul Walker, juridisk rådgivare åt USA:s regering i cyberpolicyfrågor, bland annat.

Han varnade för att begränsa staters rätt att använda informationskrigföring, med argumentet att den i stället kan spara civila liv. Samtidigt, ansåg han, kan USA inte göra vad som helst i cyberrymden. Nationen måste kunna motivera sina handlingar för andra stater.

– USA har rätt att försvara sig och svara på hot, men vi behöver också studera vilka motmedel som är proportionerliga, sa Paul Walker.

En annan amerikan, Michael Schmitt, chef för juridiska enheten inom den amerikanska marinens krigshögskola, betonade att reglerna för våldsanvändningen måste ta hänsyn till människors starka beroende av internet. Han har, bland annat ihop med svenska experter, tolkat vad stater får göra i form av cyberkrigföring under våldskonflikter, i den så kallade Tallinn-manualen, som är tänkt att bli ett framtida diskussionsunderlag.

Enligt den svenska UD-ambassadören Marie Jacobsson arbetar regeringen med att ta fram en svensk position i regelverksfrågan. Samtidigt har Sverige tidigt engagerat sig för att lyfta frågan på den internationella agendan, bland annat i samarbete med Röda Korset.

Experternas rapport om cyberkrig

Tallinn-manualen är resultatet av en grupp juridiska experters treåriga arbete med att tolka i vilken grad dagens internationella krigs­lagar är tillämpbara på modern cyberkrigföring. Rapporten publiceras i februari nästa år.

Viktigaste slutsatsen är att begreppet ”attack” måste tolkas bredare än enbart innebära att ­civila inte får dödas eller skadas. I annat fall ges stater för stor handlingsfrihet.

Mer om: Datavirus Hackare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt