Coronaviruset hotar bostadsaffärer – mäklare vill se digitala kontrakt

2020-03-27 06:58  
För att minska risken för att coronaviruset stör bostadsaffärerna vill många mäklare ni se digitala kontrakt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Coronaviruset kan sätta käppar i hjulen för bostadsaffärer. Nu vill åtta av tio tillfrågade mäklare se möjligheter till så kallad digital signering av kontrakt, allt för att underlätta försäljning.

Det här framgår av en enkätundersökning som Mäklarsamfundet gjort bland sina medlemmar.

"Vi vet att många mäklare ser det som en betydelsefull åtgärd. Det kan ju vara så att köpare eller säljare sitter i karantän eller befinner sig utomlands och ej kan resa hem. Då behöver vi kunna skriva avtal digitalt", säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet, i ett pressmeddelande.

Samtidigt säger nästan nio av tio mäklare att de genomfört alla visningar som planerat den senaste veckan. 82 procent har erbjudit privata visningar medan 61 procent i sin tur föreslagit videovisningar.

Läs mer: Ygeman: Svenska nätet ”långt ifrån kapacitetstaket”

"Givetvis kan bostadsmarknaden komma att påverkas mer om vi går in i en djupare lågkonjunktur med kraftigt stigande arbetslöshet men där är vi inte ännu", säger Björn Wellhagen i ett pressmeddelande.

Undersökningen gjordes under perioden 23–24 mars och besvarades av 1 474 personer.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt