Copyswede vann tvist om musikmobiler

2014-04-08 14:31  

Mobiltelefontillverkaren Sony Mobile ska betala privatkopieringsersättning till upphovsrättsorganisationen Copyswede, beslutade Lunds tingsrätt i dag. Dock blev ersättningen betydligt lägre än vad Copyswede krävt.

Copyswede ville att mobiltillverkaren skulle betala 2,8 miljoner kronor samt ränta för att det går att lagra musik i telefoner.

Tvistefrågan rör specifikt en av Sonys walkmanmobiler, som innehåller en inbyggd anordning vilken liknas vid en mp3-spelare som kan lagra musik. Sony menar å sin sida att mobilen inte är särskilt ägnad för privatkopiering. Mobiltillverkaren har hittills vägrat att betala, trots att bland annat traditionella mp3-spelare, usb-minnen och inspelningsbara cd- och dvd-skivor redan omfattas av ett sådant ersättningssystem.

Lunds tingsrätt går delvis på Copyswedes linje vad gäller mobiltelefonen, men anser att den begärda ersättningen ska ned till en åttondel eftersom mobilen dessutom har en mängd andra funktioner som inte har med privatkopiering av musik att göra

Sony ska därför betala närmare 300 000 kronor i stället för de dryga två miljoner som Copyswede krävde.

Klas Elm, vd för Elektronikbranschen, sågar tingsrättens dom.

– Det här blir en straffskatt som drabbar konsumenten. De kommer att få betala för något de inte använder, säger han till TT och hävdar att en telefon med inbyggd Mp3-spelare i första hand används för att ringa med.

Elm efterlyser en lagändring.

– Vi vill att politiker rimligen förstår att det nu är dags att se över lagen. Den kom till när man ville kompensera skivindustrin för att LP-skivor spelades in på kassett. Nu betalar man för musiken via streamingtjänster i stället, så lagen är föråldrad.

Copyswede hoppas på en dom som i framtiden gör det möjligt att ta ut en avgift till upphovsmännen för alla slags apparater som kan lagra musik.

Mer om: Copyswede

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt