Copyswede vann mot Samsung i rätten

2015-10-20 14:23  
Tingsrättsdomen innebär att Samsung måste betala en särskild privatkopieringsavgift för de datorer och surfplattor företaget har sålt i Sverige. Foto: TT

I dag tisdag står det klart att Samsung har förlorat rättvisten mot upphovsrättsorgansationen Copyswede. Det innebär att företaget måste betala en särskild privatkopieringsavgift för de datorer och surfplattor man har sålt i Sverige.

Syftet med privatkopieringsavgiften, som infördes under 1990-talet, är att kompensera upphovsrättsinnehavare för förlust av inkomst när människor kopierade lp-skivor till kassettband.

Under 2013 meddelade branschorganisationen Copyswede att man vill att ”kassettskatten” även ska gälla alla former av lagringsmedel – det vill säga allt från usb-minnen, till datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

Organisationen har tidigare stämt Sony för privatkopieringsavgift på deras mobiltelefoner och Teliasonera gällande samma avgift för Iphone. I båda fallen har tingsrätten valt att på Copyswedes linje.

Samsung har tidigare vägrat att betala för kassettskatten, och inte gått med på att meddela för Copyswede hur många surfplattor och datorer man säljer i Sverige.

I juli 2014 gick Copyswede till domstol, och nu har Solna tingsrätt bestämt att Samsung måste redovisa siffror dels för försäljningen av datorer och surfplattor i landet, dels hur stort lagringsminne varje såld enhet har.

Samsung får nu en månad på sig att redogöra detta för Copyswede. Om man inte lämnat uppgifterna innan tidsfristen gått ut får företaget böta 50 000 kronor per dag.

Hos Copyswede ser man den färska domen som seger, och hoppas att den skickar en tydlig signal till elektronikbranschen.

– Det här är en viktig dom för kulturskaparna. Vi har fört en lång diskussion med Samsung, som alltså vägrat att betala tidigare. Nu är domstolen väldigt tydlig med att de måste göra det, säger Mattias Åkerlind, vd för Copyswede.

Planerar ni att gå vidare rättsligt även mot andra aktörer i branschen?

– Vi behöver avvakta och se om Samsung väljer att överklaga. Men den här domen ger en klar signal till branschen om hur lagstiftningen fungerar.

Ny Teknik har sökt Samsung Sverige för en kommentar.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kalle Wiklund

Mer om: Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt