Copyswede och Elektronikbranschen överens om kassettskatten – så mycket dyrare blir datorer

2020-10-07 15:14  

Efter flera års förhandlingar och stridigheter är branschorganisationerna Copyswede och Elektronikbranschen ense om privatkopieringsavgiften. Och snart ska den omtvistade lagen moderniseras.

Den så kallade "kassettbandsskatten" infördes under 1990-talet för att kompensera upphovsrättsinnehavare för förlust av inkomst när människor kopierade lp-skivor till kassettband.

Avtalet färdigt – efter fyra år

Privatkopieringsavgiften är mycket omtvistad, och under det senaste decenniet har frågan varit föremål för flera rättsprocesser. Efter intensiva förhandlingar, som pågått i fyra år, är nu Copyswede och Elektronikbranschen överens om ersättningsnivåerna, och vilka produkter som ska omfattas av skatten.

Det nya avtalet, som träder i kraft 1 november och gäller i två år, innebär bland annat att de tidigare privatkopieringsavgifterna för mobiltelefoner och datorer höjs, samtidigt som motsvarande ersättning för lagringsenheter sänks.

- Det är mycket glädjande att vi nu har ett samförstånd med Elektronikbranschen. De här ersättningarna är viktiga för ett långsiktigt, hållbart kulturskapande. Inte minst ser vi det i dessa dagar, när kulturskapare i Sverige och övriga världen har det extra tufft med inställda föreställningar, konserter och produktioner, säger Copyswedes vd Mattias Åkerlind till Computer Sweden.

1 krona per gigabyte för mobiler

För konsumenterna innebär det nya avtalet att priserna för vissa typer av elektronik kommer att gå upp. Nya datorer, mobiler, surfplattfor och spelkonsoler beläggs med en ersättningsnivå om 1 krona per gigabyte, med ett tak på 75 kronor per enhet. Ersättningsnivån för datorer och mobiler hade tidigare ett tak på 40 kronor respektive 60 kronor.

Lagringsenheter och set-top-boxar får å sin sida nya ersättningstak på 30 kronor respektive 120 kronor, vilket är en minskning från tidigare nivåer på 80 kronor och 320 kronor.

Det nya avtalet betyder också att Elektronikbranschen och Copyswede till slut är ense om den retroaktiva ersättningen för exempelvis mobiler, datorer och lagringsenheter. Frågan har varit infekterad, och Copyswede har tidigare vunnit domar mot exempelvis Telia gällande utebliven privatkopieringsersättning på mobiltelefoner.

Ska betala miljardbelopp retroaktivt

Den retroaktiva ersättningen som parterna nu har kommit överens om sträcker sig tillbaka till 2009, och i en kommentar till Computer Sweden säger Elektronikbranschens vd Klas Elm att det "handlar om miljardbelopp" som importörer och elektroniktillverkare ska betala Copyswede i efterhand.

I åratal har Elektronikbranschen riktat skarp kritik mot privatkopieringsavgiften, och till och med kallat rådande lagstiftning för ”absurd och otidsenlig”. Den 20 augusti i år kom ett besked från regeringen om det ska tillsättas en utredning om hur lagen kan förändras.

- Den nuvarande privatkopieringsersättningen har sedan flera år blivit omodern, till exempel gör gemene man inte längre en kopia av sin favorit-cd för att även kunna lyssna på den i bilen. Det är angeläget att en modernisering kommer till stånd, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Välkomnar utredning av kassettskatten

Både Copyswede och Elektronikbranschen välkomnar utredningen, men parterna är föga förvånande oense om vad den uppdaterade lagen ska omfatta. Copyswede menar att även strömmade tjänster bör läggas till vid sidan av ersättning per gigabyte hos produkterna. Elektrobranschen å sin sida pekar på att strömningen i princip har ersatt kopiering, och man därför borde lägga avgiften på tjänsterna och inte på hårdvaran.

- Merparten av all video och musik som konsumeras i dag streamas, vilket innebär att mycket lite eller inget alls i dag kopieras och lagras på själva enheten, sa Elektronikbranschens vd Klas Elm i en Ny Teknik-artikel redan 2015.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt