Cook varnar för risk med Iphonehack

2016-02-25 06:30  
Apples vd Tim Cook trappar upp företagssatsningarna i och med dagens samarbete med Cisco. Foto: Richard Drew/ TT

Apples vd Tim Cook säger att det "vore dåligt för USA" om företaget skulle hjälpa FBI att hacka sig in i en massmördares Iphone.

– Det handlar inte om en telefon, det handlar om framtiden, säger han i en tv-intervju med ABC.

I sin första intervju efter domstolsbeslutet som tvingar företaget att hjälpa FBI att hacka sig in en massmördares Iphone, säger Apples vd Tim Cook att beslutet är dåligt för hela landet och att han är beredd att driva fallet till landets högsta domstol om det så krävs.

Bakgrunden är ett bråk som blossat upp mellan bland andra den federala polisen FBI och amerikanska IT-jättar. En domstol har beordrat Apple att förse polismyndigheterna med mjukvara så att en mobiltelefon, som tillhörde massmördaren Syed Farook, ska kunna låsas upp och det krypterade innehållet plockas ut utan att det raderas automatiskt.

– Fallet handlar om framtiden, om regeringen kan tvinga Apple att skriva kod som vi tror gör hundratals miljoner kunder sårbara över hela världen, säger Cook och fortsätter:

– Det enda sättet att få ut informationen i alla fall som det ser ut nu, det enda sättet vi känner till vore att skriva mjukvara som vi ser som en sort som motsvarar cancer, säger Tim Cook till tv-kanalen.

Cook frågar sig också vad nästa steg blir: att tvinga mobiljätten att skriva kod som kan starta kamerorna på mobilerna för att bedriva övervakning?

På frågan om vad han vill säga till massmördarens offer, som vill att Apple hjälper utredarna, svarar Cook:

– De har mina djupaste sympatier och vad de gått igenom borde ingen behöva gå igenom. Apple har samarbetat med FBI till fullo i det här fallet, de har bett oss om all information vi har om den här telefonen, och vi gav dem all information vi hade.

Mobiljätten Apples tekniker sägs arbeta på lösningar som ska göra det omöjligt att ta sig in i en låst Iphone, uppger New York Times och hänvisar till personer som står nära företaget och säkerhetsexperter.

Om företaget lyckas kommer det att leda till betydande svårigheter för de brottsbekämpande myndigheterna i landet, skriver tidningen.

Cook säger till ABC att han kommer att försöka prata med president Barack Obama om att nå en bättre väg i frågan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt