Commodore upp ur graven

2007-03-27 23:00  

För alla som höll på med datorer redan på det glada 1980-talet och en bit in på 90-talet är det en viss nostalgi över namnet Commodore. Deras C64 och Amiga-datorer var med om att revolutionera hemdatormarknaden. Sagan verkade ta slut 1994 när bolaget gick i konkurs, men nu är återuppståndelsen här.

Commodores historia är en historia om hur ett fåtal framgångar kan kompensera en mängd stolpskott. Commodore 64 och Amiga 500 gjorde Commodore till en av giganterna bland hemdatorer och var med om att föra in datorerna i hemmen. Men lika framgångsrika som de datorerna blev, lika spektakulära misslyckanden lyckades företaget åstadkomma.

C64:ans uppföljare Commodore Plus4 lyckades bara säljas som texttelefon och satsningarna på den renodlande spelmarknaden blev inte många, men misslyckade. Till slut hann verkligheten ifatt framgångssagan och när företaget gick i konkurs 1994 verkade Commodores saga vara all. Nu återuppstår Commodore och det är inga blygsamma maskiner man presenterar, inte för att Commodore någonsin hade rykte om sig att vara blygsamma.

Nu siktar man in sig på datorspelsmarknaden, inte som direkta konkurrenter till Xbox 360 och Playstation 3 utan genom att leverera prestanda som ska matcha spelkonsolerna och visa att en dator fortfarande fungerar som spelmaskin.

Till skillnad från tidigare tänker man den här gången inte konstruera egen hård- och mjukvara.

I stället förlitar man sig på befintlig teknik, främst från Intel och Nvidia, för att plocka ihop spelriggar för spelentusiaster med tjocka plånböcker.

Deras flaggskepp Commodore XX ståtar bland annat med en fyrkärnig Intel Core2 Extreme Quad-Core processor QX6700, totalt 800 gigabyte hårddisk, 4 gigabyte minne och inte mindre än två stycken SLI-kopplade Nvidia-grafikkort 8800 GTX med 768 megabyte minne.

Commodore må vara ett namn för nostalgiker, och det förstärks av att man skickar med en C64-emulator med ett 50-tal spel. Enligt Christer Rindeblad som var chefredaktör för alla Commodore-ägares husbibel under 1980- och 90-talet, tidningen Datormagazin, kan den nya satsningen bli en succé.

- Det kan bli framgångsrikt, märkligt nog, säger han. De som växte upp med Commodore har blivit mellan 30 och 40 år vid det här laget. Det kan vara lite häftigt och lite ballt att ha en Commodore igen.

Och att spelare tycker om muskelmaskiner, det har alltid varit en universalsanning.

Ove Kaufeldt

Ove Kaufeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt