Com Hem till börsen …NOT!

2011-07-22 07:06  

Det blev ingen börsnotering för kabel-tv-bolaget Com Hem den här gången heller. På nytt blev det en affär mellan de stora riskkapitalbolagen. ”Men så småningom blir det börsen”, säger vd Tomas Franzén.

Det brittiska riskkapitalbolaget BC Partners köper det svenska bolaget Com Hem för 17 miljarder kronor. Det blev klart på torsdagen.

Säljare är de båda riskkapitalbolagen Providence och Carlyle, som köpte Com Hem av det svenska riskkapitalbolaget EQT för fem år sedan för 8,6 miljarder kronor.

- Vi tjänar ungefär två gånger pengarna på en femårig investering. Så det är en relativt bra affär för oss, säger Carlyles vd Benoit Colas till Dagens Industri.

Com Hem har varit utbjudet till försäljning sedan i våras. För att göra företaget attraktivare för en ny ägare chockhöjdes de fasta avgifterna för sina 850 000 kabel-tv-abonnenterna med 60 procent.

- Com Hem hade varit ett utmärkt bolag att sätta på börsen. Vi har en stabilitet som inte många bolag har. Hade det inte blivit något med BC Partners eller någon av de andra , hade vi de facto kommit till börsen, säger Com Hems vd Tomas Franzén till DI.

Han tror att en börsnotering ändå är målet på sikt.

- Det är nog ingen dålig gissning att Com Hem så småningom kommer till börsen ändå, även om det nu tar lite längre tid, säger Tomas Franzén.

Com Hems historia går tillbaka till det kommunägda kabel-tv-bolaget Stjärn TV i Stockholm.

När Stockholms stad ville Stjärn TV i slutet av 1990-talet blev det en kamp mellan Stenbecks investmentbolag Kinnevik och Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT.

EQT vann dragkampen som blev synnerligen lönsam för delägarna i EQT.

EQT satsade totalt 1 miljard kronor i köpeskilling och investeringar och kunde efter knappt tre år sälja bolaget vidare för 8,5 miljarder kronor.

Det som höjt värdet på Com Hem är tekniken att köra både tv, internet och telefoni i samma kablar, så kallat triple play.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Com Hem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt