Cisco stormar in i datacenter och prispressar

2009-03-17 14:35  

Nätverksjätten Cisco ger sig nu in på marknaden för datacenter, i konkurrens med tidigare partner som HP, Dell och IBM. Med ett nytt paket av produkter tror sig Cisco kunna prispressa.

(UPPDATERAD). Cisco lanserade en rad produkter för datahallar på måndagen, efter en längre tids rykten. Det handlar bland annat om så kallade bladservrar – hårdvara för servrar i form av insticksmoduler i rackskåp.

Paketet kallas för Unified Computing System, Ucs.

Jättarna på marknaden är HP, IBM och Dell, som hittills varit partner till Cisco när det gäller servrar, och nu blir konkurrenter.

”Vi kommer att konkurrera med HP. Det finns ingen anledning att linda in detta. Det måste komma förändringar när det gäller vem du konkurrerar med och vem som är din partner”, sa Ciscos teknikchef Padmasree Warrior till Wall Street Journal i samband med lanseringen.

Partner till Cisco inom Ucs är Microsoft med programvara, datalagringsjätten EMC samt Vm Ware som arbetar med så kallad virtualisering – när flera serverprogramvaror samsas på samma hårdvara vilket utnyttjar hårdvaran betydligt effektivare – en central trend i servervärlden.

Genom att erbjuda startklara lösningar tror sig Cisco kunna pressa priserna för datahallar med 20 procent.

Liksom satsningarna på ip-telefoni och videomöten – ”telepresence” – väntar sig bedömare att Ucs kan öka efterfrågan på Ciscos kärnprodukter för ip-nätverk.

- - - -

Vid publiceringen hade vi tekniska problem och artikeln var därför inte komplett. Den uppdaterades kl 20.45.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt