Chromebook – ett fönster mot nätet

2012-01-31 23:00  

Med en Chromebook köper man sig ett fönster mot nätet snarare än en vanlig notebook. Ny Teknik har testat en Samsung-dator, som använder Googles nya operativsystem Chrome OS.

Det är lite av en wow-upplevelse förs-ta gången datorn startas. Att komma i gång med sin nya maskin går extremt snabbt: allt som krävs är att man matar in sina inloggningsuppgifter till sitt Google-konto, vilket man som Chromebook-användare förutsätts ha.

Detaljerna som sedan avslöjar att det inte är OS X eller Windows under huven är få, på skärmen knappt några. I stället är det några specialknappar på tangentbordet som antyder att det här inte är en vanlig dator. Där finns bland annat en knapp för att växla till helskärmsläge, vilket döljer webbläsarens flikar i skärmens överkant, och en knapp med ett förstorningsglas som öppnar en ny flik.

För dem som använder Chrome som webbläsare i sin dator i dag innebär detta att steget till en Chromebook är kort. På många sätt är själva datorn ointressant, då den i själva verket bara ska fungera som ett fönster mot internet. För mig som användare ska det ju egentligen inte spela någon roll om jag för tillfället använder en Chromebook, min smartphone eller en lånad dator på kontoret. Allt jag behöver för mitt arbete finns tillgängligt via webbläsaren.

Men det går ändå inte att säga att hårdvaran är helt ointressant. I Samsungs Chromebook-variant är både skärm och tangentbord bra, medan pekplattan inte är riktigt lika lätt att komma överens med.

Multitouch, att exempelvis dra med två fingrar för att skrolla, är inte en lika följsam upplevelse som på många andra datorer. Men om det är ett hårdvaru- eller mjukvaruproblem får vara osagt. Lite mer kraft under skalet än vad den här Sam-sungdatorn erbjuder skulle också behövas. Många webbsidor är tröga att skrolla i – och det blir ju ett stort problem för en dator som ska leva hela sitt liv på nätet.

Google tänker sig att Chromebook i första hand ska vara ett alternativ för företag, men det är inte svårt att se att det här borde vara ett upplägg som också attraherar många privatpersoner. I en tid när våra datorer ?i allt större utsträckning används som ett fönster mot nätet känns datorer som Chromebook som ett naturligt steg: billiga och utan en hårddisk som kan krascha. En Chromebook är kort och gott en dator som räcker till väldigt mycket av vardagsanvändningen, på jobbet såväl som privat.

Men det finns också ett par uppenbara brister. En av de största är just nu hur beroende datorn är av en internetuppkoppling för att vara till någon större glädje. E-posten i Gmail går att jobba med också utan nät. Men i Google Docs, programmen för ordbehandling och kalkylark, är funktionaliteten tills vidare kraftigt begränsad: det går att titta på dokumenten, men inte redigera dem.

Sedan är det givetvis en fråga om hur många ägg man vågar och vill lägga i en och samma korg. Med en Chromebook blir jag som användare ytterligare lite hårdare knuten till Google än tidigare.

Vasst och kasst

+ Lättanvänd som ett fönster mot internet.

+ Snabb att komma i gång med och minimalt med adminstration.

+ Bekvämt tangentbord.

Begränsningar i offline-läget.

Emellanåt lite trög surfupplevelse.

Dålig pekplatta.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt