Chrome snart i mobilversion

2008-09-03 11:08  

Googles nya webbläsare Chrome kan komma i en version för mobiltelefoner om ett par månader. Googles danska "javascriptmotor" V8 ska bli nyckeln till framgång.

Väsentliga delar av programkoden i Chrome har redan översatts för att passa processorer av typen ARM, enligt Googlegrundaren Sergey Brin. Det återger tidningen Electronic Engineering Times.

ARM-processorer sitter i en stor del av världens mobiltelefoner. Premiären som nu har ägt rum gäller Chrome i en version för processorer som utnyttjar Intels instruktionsuppsättning x86.

En Googlerepresentant gör uppskattningen att det behövs tre till fyra månader för att få paketet färdigt för en första lansering för mobiltelefoner.

En väsentlig del i programkoden för Googles läsarprogram är den nya så kallade virtuella maskinen för hantering av javascriptprogram. Den är danskutvecklad och kallas V8, med anspelning på kraftfulla bilmotorer. Den sägs ha mångfaldigt högre kapacitet än motsvarande javascripthantering i exempelvis Microsofts Internet Explorer.

På en vanlig dator är det tänkt att ge kortare väntetider och rikare surfupplevelser. Men som alternativ till att öka datahanteringen kan effektiviteten istället utnyttjas för att sänka strömförbrukningen i processorn. Det är förstås önskvärt i mobila apparater, och det är därför som Google har varit snabbt med anpassningen av V8 till ARM.

En stark javascriptmotor är särskilt viktig för Google. Företaget har utvecklat en rad program, bland annat epostprogrammet Gmail, som bygger på javascript och laddas ned inom ramen för webbläsaren.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt