Christer Fåhraeus blir hedersdoktor i Lund

2002-05-31 11:02  
Christer Fåhraeus

Den 37-årige uppfinnaren och entreprenören Christer Fåhraeus "gör en Bill Gates" och blir teknologie hedersdoktor vid ett svenskt universitet. I dag promoveras han vid sitt Alma Mater Lunds universitet som en av de yngsta hedersdoktorerna någonsin.

Christer
Fåhraeus
Christer Fåhraeus får sin doktorshatt, sin doktorsring och sitt doktorsdiplom för sina vetenskapligt baserade innovationer som resulterat i fem företag - C Pen, Anoto, Precise Biometrics, Cellavision och We Spot.

Motiveringen till utnämningen är Christer Fåhraeus förmåga att förenkla människors vardag genom praktiska produkter som kan användas av många människor.

Bra reklam för Lund
- Christer Fåhraeus envetna idégenering har lett till en lång rad vetenskapligt baserade innovationer. Denna rad av epokgörande uppfinningar kopplat till ett skickligt företagande är unikt. Fåhraeus har dessutom bidragit till att Lund och Ideon framstår som en stark forskningsföretagarmiljö och han är en fin företrädare för den utvecklingskraft som finns i och kring LTH, säger Thomas Johannesson, professor och före detta rektor vid LTH.

Fysik, matematik och medicin
Christer Fåhraeus är 37 år. Han gick i skolan i Linköping och och gjorde lumpen vid Försvarets Tolkskola. Sedan flyttade han till Lund för att plugga fysik och matematik.

Efter närmare 200 poäng gick han över till medicinstudier och skulle doktorera i neurofysiologi, men uppfinnandet tog för mycket tid och han slutade med doktorandstudierna strax innan de var klara.

Hundratals patentanökningar
Hans kamerauppfinning ligger som grund till företagen Precise Biometrics, där fingeravtryck används som identifieringsnycklar, C Technologies med den läsande, elektroniska pennan C- Pen, den mejlande pennan Anoto som gör att man kan skicka handskriven text från papper till mobiltelefon och dator, den intelligenta bevakningskameran We Spot och mikroskopföretaget CellaVision, som var det första företaget Christer grundade.

Christer Fåhraeus uppfinningar har resulterat i femton patentansökningar för Cellavision, åtta för Precise, 105 för C Pen och och 80 för Anoto.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt