Chefens bästa spionprogram

2008-08-26 23:00  

Jobbar du för ett stort börsnoterat företag kanske du har ett spionprogram i din dator. Åtminstone enligt distributören för spionprogrammet Spector Pro.

- Det är väldigt vanligt att de största svenska företagen övervakar sin maskinpark, säger Deniz Özen, vd på Eurodex, distributör för Spector Pro.

När Ny Teknik testar Spector Pro infinner sig en stark obehagskänsla. Programmet kartlägger verkligen i minsta detalj all aktivitet vid datorn. Det är precis som om någon tittar över ens axel varje sekund.

Den som inte känner till att programmet är installerat ser inte minsta spår av det. Men skärmdumpar kan visa exakt vad som hänt på datorn.

I lättöverskådliga grupper presenteras chatt, e-post, sökningar, besökta webbsidor, filöverföringar, samtliga tangenttryckningar, använda program, öppnade dokument och när utvalda nyckelord förekommit.

Mer total övervakning går knappast att få. Och bara den som kan rätt koder kan få fram informationen.

När programmet installeras uppmanas man att informera alla som använder datorn om att den övervakas. Den som verkligen gör detta, gör rätt. Och effekten kan bli att datorn inte används på ett otillåtet sätt.

Men den som verkligen vill spionera struntar i att informera. Özen berättar om kunder som avslöjat kompanjoner som luras, barn som gjort farliga saker på nätet eller pedofiler som samlat på sig barnporr. Sådana avslöjanden kräver spioneri.

För några år sedan var 80 procent av kunderna föräldrar som vill ha koll på barnen eller någon som är misstänksam mot sin partner. Numera har företagsanvändningen ökat till 50 procent av kunderna.

- Majoriteten av hemanvändarna är kvinnor, säger Özen.

Det mest kända antispionprogrammet Ad Aware hittar inte Spector Pro vid vårt test. Och Eurodex vill heller inte avslöja hur man kan se om datorn är övervakad. Men via sökningar på nätet går det att få tips. Problemet är att det finns en uppsjö av liknande program som alla kräver olika åtgärder för att upptäckas.

Oklart hur mycket du får övervakas

* Rättsläget är oklart både vad gäller spioneri i hemdatorn och i anställdas datorer. Datainspektionen har en särskild grupp som utreder frågan.

* Personuppgiftslagen påverkar företagens rätt att spionera. Vid misstankar om datormissbruk ökar företagets rätt att spionera.

* Personuppgiftslagen hindrar inte hemanvändning, men andra lagar kan göra det.

* En särskild integritetsutredning pågår för att fastställa vad som är rätt eller fel och föreslå nya regler.

Spector Pro 6.0

* Program som övervakar aktiviteter på datorer och skapar lättöverskådliga rapporter. Finns i företagsversion som går att fjärr installera och som medger fjärrövervakning.

Vasst

* Lättanvänt.

* Heltäckande övervakning.

* Avancerade inställningsmöjligheter.

Kasst

* Dyrt.

* Enkelt att missbruka.

Tomas Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt