Chalmers utvecklar Europas kvantdator

2005-11-29 23:00  
Professor Delsing leder experimenten

Göteborg och Chalmers blir centrum för utvecklingen av Europas kvantdator. Fysikerna på Chalmers är bland de bästa i världen på att tillverka de eftertraktade ”kvantbitarna” som en framtida dator ska byggas av.

Per Delsing, Jonas Bylander och Tim Duty tillverkar supraledande nanoelektronik som behövs i framtidens kvantdatorer.


Fysikprofessorerna Göran Wendin och Per Delsing står för teori och koordinering respektive experiment, bakom det som förhoppningsvis ska leda fram till en fungerande kvantdator.

Den märkliga kvantdatorn kan knäcka enormt komplexa problem på oerhört kort tid. Tack vare kvantmekanikens logik, som gäller i den nanometerstora världen, kan den lösa problem som en traditionell dator inte kan klara på 1 000 år.

EU-projektet, som kallas Eurosqip (European Superconducting Quantum Information Processor), startar nu och ska hålla på i fyra år. 14 olika parter är inblandade i arbetet, som leds från Chalmers. Hela budgeten är på sex miljoner euro (56 miljoner kronor), varav 1,3 miljoner euro hamnar i Göteborg. Till detta kommer cirka tre miljoner kronor från Vetenskapsrådet (Per Delsing är den forskare som fått störst forskningsanslag, 8,5 miljoner, av Vetenskapsrådet i år).

Målet är att utveckla en kvantdator med fem till åtta kvantbitar som ska kunna köras med enkla program för sökning och felkorrektion. Forskarna ska också utveckla sätt att programmera och kommunicera med kvantdatorn, och att lagra kvantinformationen.

Programmeringen består av att ställa in komponenternas kvanttillstånd, och kommunikationen består av teleportering av de informationsbärande tillstånden.

Det är en mycket ambitiös målsättning, och frågan är hur långt forskarna kommer att nå.

- Vi kommer inte att ha en färdig kvantdator om fyra år. Det tar säkert 20, 25 år. Men vi kanske kan visa att konceptet fungerar, säger Per Delsing.

- Hittills har vi jobbat med en kvantbit, och nosat lite på två. Men vi siktar på att koppla ihop fyra, fem kvantbitar till en kvantprocessor som kan göra något vettigt, säger Per Delsing.

Jakten på kvantdatorn pågår i ett femtontal labb över hela världen. Sju av dem samarbetar nu i det europeiska projektet att tillverka en supraledande kvantdator.

Inom EU finns ytterligare två projekt med syfte att åstadkomma en kvantdator; det ena utnyttjar fotoner som kvantbitar, det andra fångade joner eller atomer.

Det stora målet är att kunna tillverka en kvantdator, men även om det skulle visa sig vara omöjligt är det en viktig kunskap. Nästan all hemlig kommunikation, och alla penningtransaktioner skyddas av kodnycklar som lätt kan knäckas av en kvantdator.

Den som i hemlighet bygger en sådan skulle kunna orsaka totalt kaos i världen.

- Därför är det viktigt att all forskning är öppen, säger Per Delsing.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt