Cdon dumpar kopieringsskyddad musik

2008-11-20 14:29  

Sveriges kanske största näthandel för musik, Cdon, kastar ut alla filer av formatet wma, och tänker bara sälja filer i mp3-format. Därmed försvinner Warner och Universal, åtminstone tillfälligt.

– Vi kände att det var ett bra tillfälle att höja tempot för oss själva och skivbolagen, så vi satte en deadline, säger Mikael Olander, vd för MTG-ägda Cdon.

Warner och Universal hör till de världsjättar bland skivbolagen som in i det längsta kämpat för fortsatt kopieringsskydd, och deras filer säljs sedan torsdagen inte längre hos Cdon. Mikael Olander tycker sig dock ha en bra dialog med dem, och hoppas att de ska ha musikfiler i butiken igen före nyår, då i mp3-format.

– Som kund ska man veta att allt finns på cdon, till vettiga priser och i fungerande format, säger Mikael Olander.

Han uppskattar att den försäljning som nu slängs ut utgör cirka 20 procent av musikfilomsättningen. Med sig på mp3-tåget från start har företaget bland andra EMI, Sony BMG, Bonnier Amigo och Playground.

Beslutet framstår som en svensk spik i kistan för digitala kopieringsskydd, så kallade drm-skydd. Så sent som för ett år sedan uppgavs wma-filerna stå för hälften av Cdons försäljning av musikfiler, medan mp3 stod för 30 procent. Sedan dess har kritiken vuxit ytterligare mot drm-skydden, som ställer till strul för många kunder och vållar köer i telefonsupporten hos handlarna.

Drm står för digital rights management, digital rättighetshantering, och ska göra att musikfiler inte kan höras när de kopierats på otillåtet vis.

– Vi var först ut i Sverige med digitalt nedladdad musik, 2003. Vi hade stora förhoppningar på att drm skulle funka. Vi tycker att artister ska kunna ta betalt så mycket de vill. Men hälften av kundfrågorna gäller drm-formatet och problem kring det, säger Mikael Olander.

– Kunderna är inte nöjda och försäljningen har inte tagit fart.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt