Cad-ritningar på 3d-pistolen stoppas

2013-05-10 09:33  

Cad-filerna till den pistol i plast som kan skrivas ut i en 3d-skrivare har tagits bort från upphovsmannens hemsida. Det efter krav från det amerikanska utrikesdepartementet.

Cody Wilson, grundare av gruppen som kallar sig Defense Distrubuted, har tagit bort cad-filerna till pistolen "Liberator" som i måndags las ut på gruppens hemsida.

Detta efter en uppmaning från USA:s utrikesdepartement (State Department) som i går torsdag skickade ett brev till Cody Wilson.

I brevet skriver den amerikanska myndigheten att filerna måste granskas för att se om de uppfyller USA:s vapenexportlagar.

Förutom ritningarna till pistolen Liberator kräver man att ytterligare nio ritningar till olika vapendelar tas bort.

Hela brevet finns att läsa på tidningen Forbes.

Men även om filerna nu tagits bort så hann de laddas ner 100 000 gånger bara under de första två dagarna som de fanns tillgängliga, skriver Forbes.

Filerna finns också tillgängliga på piratsajten Pirate Bay.

Sedan den 3d-utskrivna pistolen provsköts för första gången förra helgen har uppmärksamheten varit enorm.

Youtubefilmen från Defense Distributed som visar en provskjutning har setts mer än 3 miljoner gånger på http://www.youtube.com/user/DXLiberty

Samtidigt menar många att myndigheterna överreagerar och att det är osannolik att kriminella skulle skaffa sig 3d-skrivare, ladda ner filer, skriva ut och sedan försöka få ihop en pistol i plast.

Cody Wilson säger själv till nyhetstjänsten Cnet att tillverka ett vapen i en 3d-skrivare: "är det löjligaste sättet att tillverka en vapendel eftersom den blir så bräcklig, dyr och opraktisk".

Hans främsta mål är att skapa debatt.

-Det här är just den debatt som jag vill ha, säger han till Forbes.

-Fungerar kontrollen av handel med försvarsmateriel i en era av internet och 3d-printing?

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt