Byggsats lär barnen kod

2016-11-03 17:02  

Kano är byggsats-datorn som ska lära barn att programmera. Nu utökas konceptet med en kamera, högtalare och skärm som man monterar själv.

Smarta kylskåp, intelligenta bilar och den där datorn du går runt med i fickan – tekniken har i dag en helt annan närvaro i våra liv än tidigare. Samtidigt är det fortfarande många som inte kan det språk – kod – som dessa maskiner talar. Det vill brittiska Kano råda bot på.

2013 släppte Kano en dator i en Lego-inspirerad byggsats. Tanken är att barn ska få en introduktion till programmering efter att de själva byggt datorerna.

– Kano vill vara språngbrädan för nyfikna in till en helt ny värld av hård- och mjukvara, säger svensken Tommy Säl, art director hos Kano.

I dag används Kanos byggsats i bland annat 700 skolor och institutioner runt om i världen. Nu breddas konceptet med tre nya produkter: En kamera, en trådlös högtalare och en pixelskärm med 126 rgb-lampor.

Precis som med det första Kano-kitet har vem som helst kunnat vara med och gräsrotsfinansiera tillverkningen via sajten Kickstarter.

– De nya kiten är framtagna efter samma koncept som vår grundprodukt, datorn: De byggs steg för steg med en illustrerad manual – lite som en sagobok. Med hjälp av vår programvara kan barnen sedan använda kiten för att programmera kamerafilter, röstförvrängare och spel, bland annat.

En särskild målgrupp som Kano hoppas nå är flickor och unga kvinnor. Företaget samarbetar i dag med flera organisationer som jobbar med att främja kvinnor inom teknikbranschen.

– Vi hoppas göra teknikbranschen mer diversifierad. En flicka i Australien upptäckte sitt intresse för programmering via ett av våra kit, vilket i sin tur ledde till att hon har förbättrat sina resultat i skolan. Det senaste vi hörde från henne var att hon vunnit en lokal programmeringstävling.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt