Buskspel på distans via fiberkabel

2013-09-20 15:54  
Musiker i Hudiksvall och Umeå ska kunna spela tillsammans under Glada Hudikstämman. Foto: Glada Hudikstämman

På lördag går Glada Hudikstämman av stapeln. I år används bild- och ljudöverföringsteknik för att musiker i Hudiksvall ska kunna spela ihop med en grupp i Umeå.

Glada Hudikstämman är en spelmansstämma som riktar sig till personer med och utan funktionsnedsättning. Genom samarbetspartners som Fiber Optic Valley, Acreo, Atellus och Norrsken ska en tekniskt avancerad tvåvägskommunikation åstadkommas för att möjliggöra spel på distans.

-Långa avstånd innebär alltid utmaningar i evenemangsvärlden, och särskilt för den här målgruppen kan resor innebära extra hinder. Kan teknik användas för att eliminera dessa hinder så ökar tillgängligheten och därmed möjligheten för alla att vara med på lika villkor, säger projektsamordnare Catherine Vennberg i ett pressmeddelande.

Bild och ljud samsas på en dedikerad förbindelse om en gigabit per sekund. I respektive stad används sedan kommunernas svartfibernät för att nå ut till lokalerna.

Stämman blir det första tillfället när bildöverföringssystemet testas publikt.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt