Buggning ökar kraftigt

Polisens hemliga avlyssning av telefoner och kameraövervakning ökade kraftigt under 2007. Det framgår av Åklagarmyndighetens och Rikspolisstyrelsens redovisning som offentliggjordes i dag fredag.

Under 2007 fick 966 personer sina mobiler och fasta telefoner avlyssnade i hemlighet. Det är 73 personer fler är under 2006, då antalet var 893. År 1999 avlyssnades 297 telefoner.

Av de 966 avlyssnade var 640 personer misstänkta för inblandning i grova narkotikabrott. De övriga 326 tillstånden för hemlig teleavlyssning gällde andra grova brott, såsom mord, dråp, grovt rån, rån, grovt skattebrott eller grovt bokföringsbrott.

Men även personer misstänkta för grov utpressning, grovt tullbrott, grovt smugglingsbrott, grov våldtäkt med flera rubriceringar har övervakats.

Redovisningen visar att andelen fall där användning av hemliga tvångsmedel har haft betydelse för förundersökningen ligger relativt konstant under den senaste tioårsperioden, trots att avlyssningarna ökat omkring tre gånger.

En svårighet med avlyssning är att de kriminella helst använder mobiltelefoner med kontantkort, vilket gör dem anonyma. Vanligt är att de kriminella har många olika kontantkort.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt