Budgetdatorn blir för knölig

2013-04-29 07:00  

Googles Chrome OS har till slut kommit till Sverige på allvar. Nu kan vanliga konsumenter köpa datorer med sökjättens operativsystem. Frågan är: För vem passar datorerna?

Dålig pekplatta, tråkig skärm och rätt plastigt utförande. Bra batteritid, helt okej tangentbord och hyfsat snabb. Hårdvaran i Samsungs Chromebook är ungefär vad man kan förvänta sig i en dator som kostar runt 3 000 kronor.

Men det är inte hårdvaran som avgör om datorn är ett vettigt köp eller inte. Det är istället operativsystemet som är nyckeln.

Somliga kallar Chromebooks för webbläsare förklädda till datorer. Och det ligger mycket i det. Med Chrome OS är det just som webbläsare datorn kan användas – och inget annat. Här finns inga möjligheter att installera egna program.

För den som redan lever större delen av sitt datorliv online är det normalt sett inte något stort problem. Googles kontorspaket Google Drive (det som tidigare hette Google Docs) räcker långt och tack vare ett offlineläge går det att fortsätta skriva när datorn är nedkopplad.

Kopplingen till Googles tjänster är såklart extra tydlig, första gången man startar datorn loggar man exempelvis in med sitt Google-konto och om synkfunktionen i webbläsaren Chrome är påslagen i vanliga datorn importeras automatiskt bokmärken och en del andra inställningar. Inte heller måste man konfigurera något e-postprogram eftersom datorn självklart använder Gmail som standardlösning.

Men någon gång ibland blir livet som Chromebook-användare knöligt. Småbarnsföräldrar och andra som vill kunna logga in med Bank-ID stöter exempelvis på patrull eftersom just det kräver att man ­installerar ett program i datorn.

Det bästa man kan göra innan man köper en Chromebook är att först bara använda webbläsaren i datorn man redan har och se om man klarar en ­månad på det sättet. Gör man det, då kan en billig Chromebook absolut vara ett bra budgetalternativ.

Särskilt om man också har behov av stort lagringsutrymme online. I köpet av en ­Chromebook ingår 100 gigabyte i två år på Google Drive, vilket innebär att den som ändå skulle köpt det utrymmet på Googles näthårddisk kan räkna av runt 800 kronor från inköpspriset på ­datorn.

Billig i dubbel bemärkelse

Datorn Ny Teknik testat är en modell från Samsung med inbyggt 3g-modem. Den är en av tre Chromebook-modeller som nu börjat säljas i Sverige.

De andra två är ytterligare en från Samsung, utan 3g, samt en från Acer, också den utan 3g. Priserna varierar från 2 300 för Acer till 3 500 kronor för Samsungs 3g-variant.

Bra och dåligt

BRA

Lätt att komma i gång, lätt att underhålla.

Bra pris.

Bra batteritid.

DÅLIGT

Begränsningarna som det innebär att inte kunna installera egna program.

Dålig skärm och pekplatta.

Anders Thoresson

Mer om: Google Chrome OS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt