Budget-Lumia från Nokia

2012-02-27 09:17  
Nokias Lumia 610 är en fullfjädrad smartphone.

Nokias samarbete med Microsoft har fött ännu en Lumia-mobil. I morse på mobilmässan i Barcelona visade Nokiachefen Stephen Elop upp en fullskalig Windows-mobil till ett överkomligt pris – Lumia 610.

Nokia hade självt blåst upp ett gigantiskt intresse för presskonferens i Barcelona på måndagsmorgonen. ”En väsentlig industriell nyhet” skulle presenteras och aktiemarknaden skickade i fredags upp Nokias aktiekurs rätt rejält.

Men när Nokiachefen Stephen Elop fem över halv nio på månadsmorgonen äntrade scenen till hög musik och ljusspel hade inte så mycket nytt att komma med som han förespeglat och aktiekursen föll tillbaka.

Det mest påtagliga nya var Windowsmobilen Lumia 610, som med sitt pris på cirka 1 500 kronor lanseras som inkörsporten till mer avancerade Lumia-modeller.

Lumia 610 är en fullfjädrad smartphone med i stort sett alla finesser som Lumia 800 och Lumia 900 har – internetuppkoppling, uppkoppling till sociala nätverk, musik, spel, navigation och tillgång till tiotusentals appar på Windows Phone Marketplace.

Stephen Elop avslöjade också att flaggskeppet Lumia 900, den 4G-mobil som lanserades i januari för den amerikanska marknaden, nu också ska in i Kanada och så småningom även i andra länder med 4G-nät.

Nokia har nu fyra stycken Lumiamobiler med Windows operativsystem – Lumia 610, Lumia 710, Lumia 800 och Lumia 900.

I Nokias andra stora mobilfamilj Asha, som använder Nokias eget operativssystem Series 40, lanseras tre nya modeller Asha 202, Asha 203 och Asha 302.

Det unika med Ashamobilerna är att de har både pekskärm och vanligt knappsats. Plus att de har flera simkortplatser och kan byta mellan simkorten utan att behöva stänga av mobilen.

Ashaserien riktar sig till mobilanvändare vill ha internet och underhållning i mobilen utan att vilja lägga ut så mycket pengar som en modern smartphone kräver.

Toppmodellen Asha 302 är en typisk affärsmobil med ett klassiskt qwerty-tangentbord. Nokia har haft en sådan mejlmobil i många år, men då under annat namn. Asha 302 har nu uppgraderats med Mail for Exchange.

Ytterligare en nyhet från Nokia på måndagen var kameramobilen Nokia 808 Pure View med 41 megapixels kamerasensor och Carl Zeizz-optik som ger knivskarpa bilder och som möjliggör zoom under filminspelning.

Även den mobilen använder sig av Nokias eget operativsystem.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Nokia Nokia Lumia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt