Bud på Candy Crush-skapare värt 50 miljarder

2015-11-03 06:20  
Candy Crush

Dataspeljätten Activision Blizzard lägger ett bud på den svenskgrundade spelutvecklaren King, bolaget bakom succén Candy Crush, värt 5,9 miljarder dollar eller cirka 50 miljarder kronor.

Budet ger 18 dollar kontant per aktie i King, vilket motsvarar en premie om 16 procent jämfört med Kings stängningskurs på New York-börsen i går.

Enligt ett pressmeddelande från bolagen ska King fortsätta att drivas som en självständig enhet, med Kingchefen och medgrundaren Riccardo Zacconi som vd. Sebastian Knutsson, som också hör till dem som var med och grundade King 2003, blir kvar som kreativ chef.

Styrelserna i både Activision Blizzard och King har enhälligt godkänt den föreslagna affären, som förväntas slutföras under våren 2016.

King noterades på New York-börsen i mars i fjol. Introduktionskursen var 22:50 dollar, det vill säga en bra bit över det pris som Activision Blizzard nu erbjuder.

Amerikanska Activision Blizzard, vars aktie handlas på Nasdaq, är en av de största spelutvecklarna i världen och ligger bakom titlar som Guitar Hero, Call of Duty, Skylanders, World of Warcraft och Starcraft.

Om affären går igenom blir King den andra svenska spelsuccén som säljs i en mångmiljardaffär på lite drygt ett år. Förra hösten lade amerikanska Microsoft vantarna på Minecrafts utvecklare Mojang. Priset var 2,5 miljarder dollar, vilket med dåvarande valutakurser motsvarade cirka 18 miljarder kronor.

Minecraftskaparen och miljardären Markus "Notch" Persson har själv jobbat som programmerare på King. På Twitter gratulerar Notch sina tidigare chefer till försäljningen och skriver att tiden på King, även om han alltid gnällde på cheferna, var "underbar".

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: King

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt