Digitalisering

Brittiska polisen får en hi-tech-styrka

Det brittiska inrikesdepartementet vill bygga upp en särskild avdelning med it-specialister, finansexperter och topputredare för att komma åt den organiserade brottsligheten i den digitala världen.

Publicerad
Namnet på den nya nationella databrottsenheten blir Soca - The Serious Organised Crime Agency, skriver den brittiska it-tidningen The Register.

Den ska kunna jaga brottslingar både i den verkliga och den virtuella världen.

- Den moderna organiserade brottsligheten består av sofistikerade, välorganiserade och välutrustade entreprenörer. Vi måste svara på detta nya kriminella beteendet med att ge våra världsberömda brottsutredare nya vapen i form av hi-tech-kunniga, finansiellt skickliga och ännu mer juridiskt kunniga utredare. Vi måste vara ännu mer tekniskt skickliga än de kriminella som vi jagar, säger den brittiska inrikesministern David Blunkett i ett uttalande.

Den nya elitstyrkan måste dock få hjälp av lagstiftningen. Enligt David Blunkett kommer regeringen med ett förslag till ny lagstiftning som ger utrymme för utökad dataspaning under mars månad.

Ny Teknik skrev i nummer 6 förra veckan Stefan Kronqvist, chef för rikskriminalens it-brottsrotel. Stefan Kronqvist har kommit ut med en bok om hur den nya "parallellvärlden" ser ut och hur viktigt det är för polisen att kunna säkra "digitala bevis".

Enligt Stefan Kronqvist är knarkbrottslingarna extra teknikintensiva och den mobila datatekniken som kommer med 3G-telefonin innebär ökad risk för nya typer av brott - men också en chans för polisen att hitta nya typer av digitala spår.