Brittiska O2 gör en Itunes över gprs

2003-11-24 07:15  
Musikmobil

Den brittiska mobiloperatören O2 lanserar en Itunes-liknande tjänst över gprs. Tjugo kronor kostar det att ladda ner en låt via mobilen till en särskild musikspelare. Tjänsten är möjlig tack vare ljudkomprimering från svenska Coding Technologies.


På samma sätt som med Apples succéartade musiktjänst Itunes, bygger O2:s musiktjänst på samarbete med de stora skivbolagen. Som partner bakom O2 Music, som tjänsten kallas, har O2 knutit upp tevekanalen MTV samt skivbolag som Universal, BMG och Warner Music.

Och liksom i Itunes används en särskild musikspelare som också hanterar upphovsrätt och kopieringsskydd för musiken. O2:s musikspelare kopplas via infrarött eller kabel till mobilen. I spelarens skärm kan man sedan bläddra bland topplistor eller i ett bibliotek som enligt O2 nästa år ska rymma mer än 100.000 låtar.

Tjugo sekunder efter att nedladdningen startat kan man börja lyssna på låten. Att ladda ner den i sin helhet tar tar omkring tre och en halv minut över gprs. Ett smakprov på 30 sekunder är gratis medan en hel låt kostar i genomsnitt cirka 20 kronor.

Uppfinnaren Lars Liljeryd
Tjänsten möjlig genom svensk teknik
Att tjänsten överhuvudtaget är möjlig över gprs med dess relativt låga datahastighet beror på teknik från det svenska företaget Coding Technologies. Tekniken fördubblar effektiviteten i ljudformatet "aac", det format som används även i Itunes. Den effektivare versionen som O2:s tjänst utnyttjar kallas "aacplus", och ingår liksom aac i mpeg4-standarden.

- Vår teknik gör tjänsten möjlig. Utan den hade det inte gått att få ekonomi i tjänsten - det hade gått för långsamt, blivit för dyrt eller gett för låg kvalitet, förklarar Lars Liljeryd, grundare och teknisk chef för Coding Technologies.

Samtidigt som nedladdat material är skyddat mot kopiering fungerar O2:s musikspelare som en helt vanlig mp3-spelare. Den har USB-port och plats för minneskort av SD-typ där man kan lagra musik i både aacplus- och mp3-format.

Lanseringen av musiktjänsten har föregåtts av ett test bland 300 personer i Storbritannien och Tyskland. O2 kommer att starta tjänsten även i Tyskland och på Irland under nästa år.

Själva musikspelaren, O2 Digital Music Player, säljs subventionerad för omkring 1.300 kronor och är tillverkad av Siemens.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt