Brist på litiumjon-batterier efter skalvet

2011-03-17 12:50  

Ett flertal japanska fabriker som tillverkar litiumjonbatterier står stilla efter jordskalvet. Det kan leda till batteribrist.

Japan svarar för knappt 70 procent av världens produktion av litiumjonbatterier för mobiltelefoner, bärbara datorer, elbilar etc.

Flera anläggningar som är viktiga för batteritillverkningen har stängts efter jordbävningen. Det gäller exempelvis Hitachi Chemical som har en fabrik för tillverkning av anoder som nu ligger inom evakueringszonen för det olycksdrabbade kärnkraftverket Fukushima Daiichi., rapporterar nyhetstjänsten Bloomberg.

Det påverkar stora tillverkare av batterier som Sanyo och Sony, som är bland de största tillverkarna i världen av batterier för mobiltelefoner och bärbara datorer.

Både Sanyo och Sony har fabriker norr om Tokyo, det område som drabbades hårdast av jordbävningen och nu även hotas av radioaktivt nedfall.

Även produktionen av wafer som används vid tillverkning av elektronikkretsar är hotad på grund av problem hos Hitachi Chemical och Mitsubishi Gas Chemicals anläggningar. En stor del av världens produktion av wafer sker i Japan. Komponenter till lcd-skärmar kan också bli svåra att få tag på.

Företaget Nippon Chemi-Con har också tvingats ställa in produktionen vilket kan komma att påverka produktionen av kondensatorer som används för kraftöverföring.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt