Bredbandskontroll flyttar till bergrum

2009-03-27 10:13  
Hit går flyttlassen

Gävles kriscentral – kommunledningens skydd i händelse av krig – blir nu en supersäker övervakningsbunker för bredbandsnät. Fiberdata AB flyttar i sommar sin personal 50 meter in i berget.

Fiberdata AB betalade 2,5 miljoner kronor för den gamla bunkern, 800 kvadratmeter under jord med ett tvåvåningshus och kringbyggnader. I dag ligger företagets driftcentral, med bemanning dygnet runt, i ett kontor i Gävle, men marknaden kräver högre säkerhet.

Fiberdata AB och två andra företag i koncernen ska driva nätövervakning dygnet runt från bunkern, men också ta hand om kunders datalagring och servrar med hög driftsäkerhet. Omkring 15 personer ska arbeta i berget.

Kunderna är främst de många kommuner, energibolag och fastighetsägare som byggt upp egna, mindre fibernät och bredbandsföretag.

- Vi sköter drift för allt från Arvidsjaur och Pajala till Ängelholm, säger Christer Brunström, företagets vd.

- Varje enskild stad kan inte ha bemanning dygnet runt, så när det gäller drift sker det en konsolidering på marknaden.

Den ekonomiska krisen har bara indirekt känts för Fiberdata AB, del av en koncern med omkring 100 anställda.

- Infrastrukturbranschen är inte primärt drabbad, men kunderna drar lite extra på besluten om investeringar, säger Christer Brunström.

Kriscentralens oberoende elförsörjning kommer till nytta. Gasfiltreringen och sanitetsduscharna blir endast historiska monument över det kalla kriget.

Niklas Dahlin

Mer om: Fiberdata Bunker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt