Bredbandsbolaget slår Telias bredbandsteve

2005-09-02 12:02  
Ramel klår Igel

Bredbandsbolaget gör nu en offensiv på teve via adsl. Med 63 kommuner utklassar Bredbandsbolaget Telia Sonera som ännu bara når 27 kommuner. Dessutom är utbudet av hyrfilm via bredband större.

Med sin offensiv blir Bredbandsbolaget nu störst på bredbandsteve i Sverige. Tidigare har Bredbandsbolaget erbjudit teve till kunder med bredband via fiber, men nu är det alltså dags även för adsl-kunderna.

Telia Sonera drog igång sitt erbjudande om teve via adsl i januari i år och hade då trumf på hand med fler kanaler och äkta hyrvideo - med möjlighet att spola, stoppa och se om - från SF Anytime.

Men Telia som siktar på att tevetjänsten ska vara tillgänglig för de flesta av adsl-kunderna vid årets slut, når hittills bara ut till 27 kommuner. Bredbandsbolagets tjänst finns nu i 63 kommuner och antalet potentiella kunder är omkring två miljoner.

Alternativ när analoga tevenätet släcks ner
Bredbandsbolaget når samtidigt en stor del av de 800.000 svenska hushåll som idag tar emot teve via vanlig antenn och som de närmsta åren måste byta till någon form av digitalteve när det analoga tevenätet släcks ner.

Skillnaden mellan Bredbandsbolagets och Telias räckvidd beror på utbyggnaden av den snabba adsl-tekniken adsl2+.

- Vi har adsl2+ i betydligt fler telestationer än vad Telia har, säger Peder Ramel, vd för Bredbandsbolaget.

De fem stora kanalerna och fler filmer
Bredbandsbolaget som säljer ett kanalpaket från Viasat överträffar också Telia Sonera genom att ha alla de fem stora kanalerna. Telia Sonera saknar fortfarande TV3.

Dessutom erbjuder nu Bredbandsbolaget liksom Telia hyrvideo från SF Anytime. Och medan Telia har omkring 150 titlar i sortimentet startar Bredbandsbolaget med omkring 350 filmer.

Priset för att hyra en film ett dygn är mellan 19 och 39 kronor.

Än så länge kan man bara ta emot en kanal åt gången via bredband, och det går med andra ord inte att titta på en kanal och samtidigt spela in en annan.

Lägger till bandbredd som behövs
Liksom Telia ser Bredbandsbolaget till att lägga till den bandbredd som behövs för tevetjänsten så att kundens internetsurfande inte påverkas. De som redan har maximal bandbredd i sin internettjänst får dock acceptera att den minskar med omkring fem megabit/s när man tittar på teve.

Ett steg på väg till bättre kapacitet den nyaste tekniken för bredband via telejacket - vdsl2. Bredbandsbolaget inleder i oktober test av vdsl2 tillsammans med Ericsson i sitt nät (se separat artikel).

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt