Branson startar lågprisflyg till rymden

2004-09-27 11:24  
Med Virgin mot stjärnorna

Sir Richard Branson, ägare till lågprisflygbolaget Virgin, slöt idag avtal med Burt Rutan och hans rymdskeppsbolag om att bilda det första privata flygbolaget för rymdresor.

Richard Branson
Branson, som alltid har varit duktig på att marknadsföra sina projekt genom överraskande utspel, tillkännagav avtalet bara två dagar innan Burt Rutan förväntas genomföra en rymdfärd med sitt Space Ship One i hopp om att vinna utmärkelsen Ansari X-Prize och tio miljoner dollar.

För att vinna priset måste Rutan ta tre personer upp till kanten av rymden, 100 km höjd, och tillbaka, samt inom två veckor genomföra en likadan resa med samma rymdskepp.

I juni gjordes ett första försök, då bara med en pilot ombord. Rymdfärden lyckades, men piloten vittnade om flera problem och någon ny resa omedelbart efter den första blev det inte.

På onsdag väntas Rutan genomföra en flygning som kan godkännas av juryn, och på måndag i nästa vecka väntas resa nummer två gå av stapeln.

Burt Rutan har hittills haft ekonomisk uppbackning av Microsoftmiljardären Paul Allen, som tillsammans med Bill Gates startade programvaruföretaget på 1970-talet.

Branson ska nu investera ett par hundra miljoner kronor för att få igång kommersiella rymdresor tillsammans med Burt Rutan. Med ett nyutvecklat rymdskepp, Virgin Space Ship, för fem personer ska resorna genomföras från Mojaveöknen i USA.

De närmaste åren hoppas Branson ha skickat iväg 3000 rymdturister via bolaget Virgin Galactic. En flygbiljett kommer uppskattningsvis att kosta omkring 1,5 miljoner kronor.

Ett flertal företag och organisationer tävlar om Ansari X-Prize, men Burt Rutans Space Ship One har kommit längst i utvecklingen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt