Bränslecellen som ska säljas i kiosken

2015-03-03 09:17  

BARCELONA. Efter tre omtag och flera ändringar av inriktningen ska Myfc bli masstillverkare av bränsleceller för konsumenter. Du ska kunna köpa en på Pressbyrån.

- Du behöver aldrig mer komma i kontakt med ett eluttag, säger Maria Willander, marknadschef på Myfc till Ny Teknik på mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona.

Det stora problemet i den uppkopplade världen är att batteriet till mobilen laddar ur, ofta när du behöver den som mest. En del har påpassligt med sig ett laddat extra resebatteri, men Maria Willander, marknadschef på svenska Myfc tror att det är för krångligt för flertalet.

- Det förlänger bara problemet, säger hon.

- Istället ska du kunna köpa en laddare på Pressbyrån precis när du behöver det.

Det är visionen för Myfc:s nya laddare Jaq. Den består av en bränslecell som drivs av vätgas. Den nya produkten ska börja säljas i slutet av året, men företaget visar upp den nu under Mobile World Congress i Barcelona.

Produkten är liten, lätt och snyggt designad. Batteriet sätts i en hållare och räcker till ungefär 1,5 laddning av en Iphone, sedan slänger man batteriet i plaståtervinningen.

- Priset är inte klart. Men vi tänker oss som exempel att du köper ett paket med nio stycken för 100 kronor.

När bolaget grundades 2005 var inriktningen forskningstung och man såg framför sig en användning i framför allt u-länder. Sedan tänkte man sig samarbeten med stora mobiltillverkare, men finanskrisen kom emellan. På senare tid har Myfc sålt en variant, Powertrekk, inriktad på friluftsliv och har sålt 10 000 exemplar av den. Nu ser företaget framför sig en massmarknad.

- Alla kan ha en sådan här, säger Maria Willander om Jaq.Följ Ny Teknik på Facebook!

Omsätter tio miljoner

  • Myfc grundades 2005. Företaget sysselsätter 16 personer och sitter i Stockholm.
  • Bolaget omsatte knappt tio miljoner kronor i det senaste årsbokslutet, december 2013.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt