Bråk om ersättning för blålasern

2004-01-15 13:09  
Nakamura

Har blålasern genererat vinster på 18 miljarder kronor när patentet går ut år 2010, eller kanske bara 102 miljoner kronor. Åsikterna går isär när uppfinnaren nu ska kompenseras.

Shuji Nakamura
I en tidigare rättegång förlorade uppfinnaren, professor Shuji Nakamura, rätten till blålasern, som han uppfann för drygt tio år sedan som anställd vid företaget Nichia. Arbetsgivaren tilldömdes rätten, men domstolen tyckte att ersättningen Nakamura en gång fick, 1500 kronor, var för låg.

Nu står domstolen i Tokyo inför ett knivigt ärende - hur mycket är egentligen blålaseruppfinningen värd?

Nakamura har anlitat revisorsfirman Tohmatsu & Co, som efter amerikansk modell gjort en marknadsbedömning av vad blålasern är värd och kan tänkas generera i vinst tills patentet går ut 2010. Summan blev drygt 18 miljarder kronor.

Nichia i sin tur anlitade revisorer från Shin Nihon & Co, som efter att ha minskat de förväntade intäkterna med utvecklingskostnader och andra utgifter kom fram till att vinsten kommer att stanna vid 102 miljoner kronor.

Nakamura hade själv tänkt sig en ersättning på 1,3 miljarder kronor för uppfinningen som väntas sitta i nästa generation dvd-spelare och där göra det möjligt att stoppa in betydligt mer data än i dagens dvd-skivor.

Revisorerna påpekar för Asahi Shimbun att den japanska patentlagstiftningen är på tog för vag för att man entydigt ska kunna tolka lagens mening. Regeringen förbereder nu tillägg som ska göra tolkningen av vad som är skälig ersättning enklare.

De hinner dock inte träda ikraft till det att domstolen ska fälla utslag i fallet Nakamura den 30 januari.

Nakamura arbetar sedan flera år tillbaka som universitetsprofessor i USA.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt