Bostonbombare använde fjärrstyrning

2013-04-25 08:09  
Federala polisen FBI dokumenterar rester av bomben. Foto: FBI/Scanpix

Washington (TT-AFP-Reuters). Bröderna Tsarnajev, som misstänks ligga bakom sprängattentatet mot maratonloppet i Boston, använde fjärrkontrollen till en leksaksbil som utlösare.

Det har en federal brottsutredare sagt till representanthusledamöter i Washington.

Demokraten Dutch Ruppersberger berättade om fjärrstyrningen för journalister.

– Den yngre brodern har sagt att de lärde sig av tidningen Inspire (red:s anm al-Qaidas tidning) hur de skulle bygga bomben.

Enligt ABC News tyder fynd på platsen på att delar från en DuraTrax-leksaksbil fanns i bomberna.

En FBI-ledd antiterrorgrupp blev larmad när Tamerlan Tsarnajevs, den äldre av bröderna, reste till Ryssland 2011, sade en regeringstjänsteman i Washington i går.

Och Ryssland, som rapporterade sin oro över hans resa till Dagestan, uppmanade underrättelseorganet CIA att sätta upp honom på sin lista över terroristmisstänkta. CIA spred den informationen till andra federala myndigheter i USA.

Den 26-åriga Tsarnajev dog i en strid med polisen efter bombdådet och senare greps hans bror Dzjochar.

Kongressmedlemmar i Washington har börjat ifrågasätta huruvida säkerhetstjänsten i USA har delat med sig av upplysningarna som de borde i ärendet. Men myndigheterna har hittills försvarat säkerhetstjänsten och påpekat att FBI:s kontroll av de ryska uppgifterna inte visat att Tamerlan Tsarnajev övervägde våldsdåd i USA, skriver Reuters.

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/E3aOH2vfNqU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

TT / Ny Teknik

Mer om: Attentat Bomb

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt