Börje Ekholm tveksam till svensk 5g-lagstifning

2019-03-28 07:27  
Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: TT

Den svenska regeringen har aviserat ny lagstiftning för att garantera säkerheten i de kommande 5G-näten. Ericssons vd Börje Ekholm är inte odelat positiv till det.

– Jag tror det vore bra om Sverige ser till att övriga EU också kommer med, säger han till TT.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman aviserade i början av februari en ny lagstiftning som skulle ge regeringen möjlighet att stoppa en nätleverantör från att bygga 5G-nät om bolaget bedöms vara en säkerhetsrisk. Den nya lagstiftningen ska också lägga ansvaret för att garantera säkerheten i de nya näten på operatörerna.

Sedan dess har ett par saker hänt på Europanivå, bland annat att EU-kommissionen har börjat ta tag i säkerhetsfrågorna för de nya näten.

– Det är väldigt bra om man harmoniserar lagstiftningen i Europa för då kommer man att få en större skala på lösningarna. Men samtidigt får det inte bli den långsammaste soldaten som bestämmer takten. Sverige får gärna hålla den här hastigheten, men får inte bli en ensam aktör, säger Ekholm i en intervju med TT.

5G-kontrakten trillar in

Enligt vd:n går Ericssons omställning, som lades fast 2017, helt enligt plan. Det senaste året har 4.000 ingenjörer anställts, marknadstappet som bolaget drabbades av för några år sedan är nu återhämtat och 5G-kontrakten börjar droppa in. Få deltagare på onsdagens årsstämma lär klaga på att kursen på Ericssonaktien stigit med 65 procent det senaste året.

Problemen inom Digitala tjänster är dock inte helt lösta. Se sent som i december tvingades bolaget avsätta över 6 miljarder kronor till förluster inom den delen av bolaget.

– Det är en av våra kvarvarande förlusthärdar, men vi håller på att vända utvecklingen. Med de åtgärder vi nu vidtar räknar vi att nå målet att Digital Services ska ha en positiv marginal 2020.

Storägaren Gardell nöjd

Ericssons störste ägare, Cevian Capitals, är också nöjd med bolagets senaste år. Grundaren Christer Gardell lyfter särskilt fram utvecklingen inom huvudområdet Nätverk.

"På Networks ligger bolaget bra positionerat jämfört med Nokia och Huawei. Bolaget har stärkt produkterbjudandet, ökat marknadsandelen och förbättrat kostnadspositionen", skriver han i en sms-konversation med TT.

"Inom Digital Services har man gjort mer än vad som hittills syns i siffrorna. Jag är övertygad om att man kommer att leverera även här, även om det finns mycket kvar att göra", skriver Gardell.

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt