Börje Ekholm om Huawei-krisen: ”Ser inga fördelar”

2019-02-26 11:40  
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En delegation från USA är på MWC med ett budskap till Europa: välj Nokia och Ericsson till era 5g-nät.

Med glittrande gigantiska montrar och spännande nymodigheter som en vikbar telefon försöker Huawei få besökarna på mobilmässan MWC att fokusera på tekniken, inte politiken. Under tiden sitter delegationer från amerikanska myndigheter i stängda konferensrum på samma mässa och försöker övertyga Europa om att välja bort den kinesiska telekomjätten. Och enligt nyhetsbyrån AP säger de amerikanska representanterna rakt ut att europeiska länder borde se ”Ericsson och Nokia som de föredragna leverantörerna” av de kommande 5g-näten.

Läs mer: Börje Ekholm: Därför ligger Europa efter i 5g-utrullningen

Det borde kanske vara goda nyheter för Ericsson, men vd Börje Ekholm är inte av åsikten att den senaste tidens händelser kring Huawei innebär någon fördel för det svenska bolaget. Han indikerar till och med att Ericssons ordrar bromsat in en aning.

– Våra operatörskunder är bekymrade för det leder till osäkerhet och oro. Så om något har vi en mycket osäkrare situation. Vi ser inga fördelar, snarare går det lite långsammare, säger Ekholm till nyhetskanalen CNBC.

Komplex situation

Ekholm poängterar att den rådande situationen är ”komplex”. Dels sitter operatörerna med utrustning från flera leverantörer i sina befintliga nät, dels måste näten nu ändå moderniseras.

Och europeiska operatörer – inklusive de svenska – är mycket riktigt inte lika sugna på att kasta ut Huawei, som de anser levererar kvalitet till ett lågt pris.

– Vi måste ha en riskbedömning baserad på fakta. Folk säger för tillfället saker som inte är verklighetsförankrade. Jag påstår inte att det är sant när det gäller USA...men de måste helt klart redovisa sina bevis för de relevanta myndigheterna i Europa, säger Nick Read, chef för stora brittiska operatören Vodafone, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt