Bombmannen fick tekniska problem

2010-12-16 14:46  

Bombmannen i Stockholm fick problem med laddningarna på Drottninggatan och drog sig undan på Bryggargatan. Det är den teori polisen arbetar på just nu. Många tekniska analyser görs nu av svenska expertmyndigheter.

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab var på väg någonstans på Drottninggatan när han hastigt vek av in på sidogatan Bryggargatan i Stockholms city vid 17-tiden i lördags.

– Vi tror att han fick problem, drog sig undan och vek av in på Bryggargatan. Det är vår tes i dag, säger Anders Thornberg, ansvarig för operativa åtgärder på Säpo.


Exakt vad som hände på Bryggargatan är ännu oklart. Men det finns uppgifter om att mannen ställt ner en väska eller ryggsäck på ett elskåp vid en husvägg och höll på att gräva i den, när en av bomberna exploderade och kastade honom bakåt.

- Bombanalysarbetet leds nu av den tekniska roteln i Stockholm och går fram under särskilda försiktighetsåtgärder, sa Anders Thornborg chef för operativa åtgärder på Säkerhetspolisen vid en presskonferens på onsdagen.

–Teknikerna måste vara oerhört försiktiga när de handskas med sådan här material, dels för att de inte ska skada sig - eftersom det fortfarande finns outlöst material – dels för att de ska kunna säkra spår.

För att kunna identifiera sprängämnen uppger den svenska säkerhetspolisen att man tagit hjälp av sju experter från amerikanska FBI.

– De är experter på självmordsbombare och har världens största databas om  bombämnen, som kan användas för att spåra och identifiera ämnena och detaljer och det arbetet fortsätter, sa han.

Samtidigt tror sig nu polisen veta varifrån explosivämnen kommer:

– Vi har en god uppfattning om det sprängämne som har använts, mer kan jag inte säga, sa Anders Thornborg vid presskonferensen.

Enligt Tranåsposten ska mannen ha försökt att köpa aluminiumpulver, som kan vara en beståndsdel i hemmagjorda bomber, i en butik i Tranås.

Polisen har också undersökt brottsplatsen och bilen, en vit Audi, och gjort, som Anders Thornborg säger, ”många intressanta fynd”.

Han bekräftar också att polisen anser att det var gärningsmannen själv som skickade hotmejlet till Säpo tio minuter innan han sprängde sig själv i luften.

Mannens kropp är också obducerad och de slutgiltiga resultatet från obduktionen kommer att vara klart inom några dagar.

Förutom polisen deltar Försvarets forskningsanstalt (FOI) och Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i utredningen. Strålskyddsmyndigheten var också inkopplad för att kontrollera om det fanns något radioaktivt material i bomben. Något sådant har experterna inte funnit.

Bland annat analyseras just nu de ljudfiler som mannen själv tros ha mejlat till Säpo och nyhetsbyrån TT.

Jan Garton, chef för underättelsenheten på Säpp, vill dock inte säga vilket laboratorium som används.

Enligt en analys som TV4 har gjort av ljudfilen hörs det en annan person som snörvlar och andas i rummet, där filen spelas in.

Polisen har fått in cirka 400 tips från allmänheten och förhört många vittnen som befann sig runt Drottninggatan i Stockholm.
 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt