Bomblasern kortar flygplatskön

2013-09-13 13:21  
Marcos Dantus har utvecklat laser som snabbt hittar bomber. Foto: MSU

Med en lågeffektlaser kan även små mängder sprängmedel snabbt upptäckas på kläder eller i resväskor på flygplatser.

Bakom tekniken ligger forskning för att få fram laserutrustning för medicinskt bruk som kemiprofessorn Marcus Dantus vid Michigan State University ägnat sig åt under många år. Det handlar om effekter som är tillräckligt höga för att lokalisera föremål, men som ändå kan användas på människor. Lasern som Dantus utvecklade för cancerdiagnotisk har samma effekt som en laserpekare för ljustavlor.

- Vi lärde oss under utvecklingsarbetet hur effektiv lasern var att hitta skadliga ämnen på avstånd upp till tio meter, säger Marcos Dantus.

Bomblasern använder en stråle, men delar upp i två korta pulser. Den första reagerar på vissa kemiska frekvenser som ingår i sprängämnen. Den andra pulsen, en skuggpuls, fungerar som referens. Avvikelsen mellan de två pulserna indikerar närvaron av explosivt material.

- Lasern påverkas inte av färg eller ytor på kläder eller resväskor, förklarar Dantus. Resonanspuls och skuggpuls är alltid i balans om något misstänkt inte upptäcks. Metoden har egenskaper som Ramanspektroskopi, mycket hög känslighet och kan användas mot alla ytor.

Utrustning kan byggas in i exempelvis rullbanden för bagage, menar Dantus.

Ett flygbolag har redan visat intresse för tekniken, som skulle kunna korta köerna för skanning av passagerare på flygplatserna. En prototyp kan vara klar inom ett år.

Håkan Abrahamson

Mer om: Sprängmedel Bomb

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt